ŠTA ZA RUSIJU ZNAČI LITVANSKA BLOKADA KALINJINGRADA Da li će ovo biti povod za rat Moskve i Vilnjusa na Baltiku!
Foto: Profimedia

Casus belli

ŠTA ZA RUSIJU ZNAČI LITVANSKA BLOKADA KALINJINGRADA Da li će ovo biti povod za rat Moskve i Vilnjusa na Baltiku!

Planeta -

Litvanija članica EU i NATO u subotu je blokirala Kalinjingrad, odnosno tranyuit robe, što je izazvalo zabrinutost u ovoj eksklavi. Vlasti u Vilnjusu su ovaj potez obrazložile tvrdnjom da je u pitanju roba koja se nalazi pod sankcijama Brisela i koja se dovodi u vezu sa ratom u Ukrajini, i da stoga više ne može da prolazi preko teritorije EU čak i ako putuje iz jednog dela Rusije u drugi.

Kalinjingrad je ruska eksklava u Evropi koja se nalazi uklještena između Poljske i Litvanije. Njen položaj u srcu Evrope omogućava joj da lako isporučuje robu u bilo koji deo EU. Kao eksklava, ili teritorija koja pripada Ruskoj Federaciji, ali je geografski odvojena od matice, trebalo joj je kako piše RT odobriti kopneni put Rusiji prema sopstvenoj teritoriji prema međunardonom pravu.

Prema pisanju RT neki analitičari navode da je ovaj potez Litavnije zapravo "causus beli" -razlog za objavu rata Rusiji.

Zašto je Litvanija blokirala tranzit?

Prema rečima litvanskih zvaničnika, odluka je doneta nakon što je dobila odobrenje Evropske komisije, glavnog upravljačkog tela EU. Mnoge zemlje, uključujući zemlje članice EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Evropski blok je, između ostalog, zabranio ulazak niza ruskih dobara u EU. Potez Vilnjusa navodno treba da sprovede ove zabrane.

Da li je tranzit sve robe blokiran?

Ne, zabranjen je prolaz samo robi koju je Brisel obeležio. Među njima su sirova nafta i naftni proizvodi, ugalj, metali, građevinski materijali, napredna tehnologija, stakleno posuđe, neke namirnice i đubriva, alkohol itd. Prema rečima guvernera regiona Antona Alihanova, zabrana znači da čak 50 odsto svih roba namenjenih Kalinjingradu mogle bi biti blokirane.

Može li blokada dovesti do nestašice snabdevanja u regionu?

Ne nužno, jer je prolaz preko Baltičkog mora još uvek otvoren za Rusiju. Prema rečima zvaničnika iz Kalinjingrada, kao i direktora većine maloprodajnih lanaca, region je dobro snabdeven hranom i zalihama i neće trpeti zastoje u isporuci tri do šest meseci. Značajan deo mesa, mlečnih proizvoda i ribe se proizvodi u regionu, a, prema rečima šefice glavne luke u regionu, Elene Zajceve, Kalinjingrad je čak izvezao nešto kukuruza, pšenice i uljane repice poslednjih godina.

Da li postoji opasnost za turizam/putnički saobraćaj?

Za sada nema pretnje. Dok su putnički vozovi od kopnene Rusije do Kalinjingrada preko Litvanije bili zaustavljeni početkom aprila, četiri velike ruske avio-kompanije održavaju letove Moskva-Kalinjingrad. Dostupni su i morski trajekti, dok izveštaji navode da ruski zvaničnici trenutno rade na pokretanju putničkih morskih ruta preko Baltika.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track