ANALITIČARI ZA KURIR Šta znači ukrajinski napad na ruske naftne platforme!
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen, Shutterstock

udar sa distance

ANALITIČARI ZA KURIR Šta znači ukrajinski napad na ruske naftne platforme!

Planeta -

Ukrajinska vojska lansiranjem tri protivbrodske rakete harpun koje je dobila nedavno kao donaciju uništila je tri naftne platforme kopamnije „Čornomorneftegaz" u Crnom moru na sredni puta izeđu Zmijskog ostrva i Kirma, koje su Rusi držali od aneksije ovog poluostrva februara 2014. godine.

Napad se dogodio u ponedeljak kada je sa ukrajinskog dela crnomorske obale lansirani protivbrodski projektili. Tu postoje dve verzije prema zvaničnoj ukrajinskoj tri, a nezvaničnoj čak šest raketa. Ima i onih koji tvrde da nije u pitanju "harpun" nego "neptun" ukrajinska verzija ove protivbrodske rakete koju su Rusi iskopirali 1980 tih godina prošlog veka. U ovom napadu prema ruskim izvorima povređeno je 20 radnika, a njih sedam je nestalo od ukupno 109 koliko je bilo pre napada raketama.

O ovom napadu koji je žestoko odjeknuo i koji je navukao bes Kremlja prema Kijevu da se proširila vest da će Rusija brutalno odgovoriti na ovaj napad što je potvrdio i u ponedeljak uveče savetnik ukrajinskog predsednika Volodmira Zelenskog Oleksij Arestovič izjavio je u ponedeljak kasno uveče posle napada da je ruska flota spremna za masovni udar.

"Ruska Federacija priprema napad „na centre odlučivanja u Kijevu" kao odgovor na udar na gasne bušilice, izjavio je Arestovič

Portparol Zelenskog rekao je da se Crnomorska flota postrojila duž zapadne obale Krima za masovni raketni udar.

On je pozvao stanovnike Pečerska i drugih centralnih okruga Kijeva da ne zanemaruju alarme za uzbunu u narednim danima.

Nikola Lunić
foto: Privatna Arhiva

- Napad ukrajinske vojske na naftnu platformu u Crnom moru ukazuje na njihovu procenu da je to vredan vojni cilj koji služi za podršku ratnih napora Moskve. Cilj takvog napada je ostvaren jer je obustavljena eksploatacija nafte i na ostalim naftnim platformama koje su u ruskom posedu još od aneksije Krima 2014. godine. Međutim, obzirom da je platforma nepokretan cilj i da na njoj rade civili, trebalo ih je upozoriti da se evakuišu pre samog napada. Iako nemam saznanja da li su radnici upozoreni, evakuacijom bi se verovatno izbegle nepotrebne žrtve, a istovremeno ostvario vojni cilj rekao je kapetan bojnog broda u penziji i izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić.

Harpun, Naftna Bušotina
foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube

- Činjenica da je naftna platforma pogođena na 71 km udaljenosti, te da je 17. juna potopljen i remorker "Vasily Bekh" koji je bio dodatno naoružan PVO sistemom Tor-M2KM, govori u prilog znatnog unapređenja protivbrodskih sposobnosti ukrajinske vojske. Pored sopstvenog razvoja protivbrodske rakete Neptun kojom su potopili raketnu krstaricu "Moskva", Ukrajini su isporučeni lanseri na pokretnim platformama i rakete Harpun i Brimston. Ovakve sposobnosti sa aktivnim radarskim navođenjem, trajektorijom leta na malim visinama i manevrisanjem u terminalnom modu obezbeđuju visoku efikasnost na ciljevima do 200 km. Ipak treba naglasiti da dometi ukrajinskih protivbrodskih raketa sa kopna ne obezbeđuju stratešku dominaciju nad Crnim morem, ali će bezuslovno zahtevati adaptiranje ruske doktrine upotrebe ratne mornarice uz 24oročasovnu spremnost brodskih PVO sistema i blokadu ukrajinskih luka sa većih udaljenosti, naglašava on.

Puls Srbije, Darko Obradović
foto: Printscreen/Kurir TV

S druge strane analitičar Darko Obradović kaže da ovaj napad raketom harpun na ukrajinske zarobljene naftne platforme predstavlja demonstraciju sposobnosti i testiranje ruske odbrane.

- Pogođeni ciljevi su na 70 km od Odese, očigledno je da ruske snage nisu sprečile ovaj raketni napad treba, ne bih isključio da stokovi pokradenog ukrajinskog žita budu uništeni kako Rusija ne bi mogla da ih preprodaje. Ovo je rat Davida protiv Golijata, kaže on.

Moskva, Krstarica Moskva, ruska mornarica, mornarica, grafika
foto: Kurir

Prema najavama ukrajinskih zvaničnika Rusija sprema raketiranje sa Crnog Mora i svih 6 krstarica je stavila u funkciju, dodaje Obradović. - U početku ruske agresije Krim je iskorišćen kao pravac napada na Hersonsku oblast i opkoljavanje Mariupolja i predstavlja značajnu tačku. Za Ukrajinu je od vitalne važnosti da drži pod kontrolom crnomorski pravac kako bi sprečila ruski napad na Odesu, kao i moguće desantiranje na tom pravcu, a što opet nije presudno jer Odesa je gađana balističkim i krstarećim raketama, a nakon uništenja komandog broda Moskva nismo videli značajnije delovanje ruske flote. Ukrajina sa druge strane nema flotu pa ne može ni eksploatisati Crno More. Za ukrajinsku ofanzivu na Hersonsku oblast od velikog bi značaja bilo uništenje kopnenih komunikacijskih pravaca Krim-Herson što će se ubrzo i dogoditi. Imajmo na umu da se prvi organizovani odredi ukrajinskih partizana nalaze upravo u ovoj pozadini. Ostaje da sačekamo i vidimo kako će izgledati duel ruskih krstarica i ukrajinskih harpuna. Podsetio bih da je komandni brod Moskva bio opremljen sa S-300 sistemima, međutim doktrinarni nedostatak oličen u frontalnom nastupu-odnosno delovanja ispred sebe, ali ne i iza sebe. Jedan Barjaktar je odvukao pažnju, a rakete ukrajinske proizovdnje su pogodile nebranjenu i ne održavanu "Moskvu", kaže Obradović na kraju.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Bonus video:

14:58

NACIZAM JE PRVO NASTAO U LONDONU, A HITLER JE BIO ENGLESKI AGENT OD 1912. Lučić o ratu u Ukrajini: RUSIJA MORA DA OVLADA DUNAVOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track