BRITANSKI PLAĆENIK ZAROBLJEN U DONBASU SE OPROSTIO SA MAJKOM: Porodica se nada da će se Britanija izboriti za pomilovanje!
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

advokat tvrdi

BRITANSKI PLAĆENIK ZAROBLJEN U DONBASU SE OPROSTIO SA MAJKOM: Porodica se nada da će se Britanija izboriti za pomilovanje!

Planeta -

Britanski državljanin Ejden Aslin, koji je u Donjeckoj Narodnoj Republici osuđen na smrt zbog učešća u neprijateljstvima u sastavu ukrajinskih oružanih snaga kao plaćenik, pozvao je svoju majku i oprostio se od nje.

Kako je u četvrtak za TASS rekao njegov advokat Pavel Kosovan, Aslinova porodica se nada da će Velika Britanija apelovati na DNR za pomilovanje.

"Ima dekadentno raspoloženje, razočaranje što može da preživi, što će biti streljan. Moj klijent veruje da ima male šanse da preživi, što je rekao majci u telefonskom razgovoru", rekao je sagovornik agencije. Porodica se nada da će njegova zemlja obratiti rukovodstvu republike, ali iz Velike Britanije čujemo samo neosnovane izjave“, prenosi TASS.

Prema rečima advokata, on je prethodnog dana kontaktirao majku optuženog i rekao joj da će se sam žaliti na smrtnu kaznu. "Mama se prijavila britanskom Forin ofisu i čeka odluku da će pomoći njenom sinu", rekao je advokat. Za sada, „ni sudu ni državnim organima“ niko se zvanično nije prijavio iz UK. Porodica se nada da će se Britanija umešati u situaciju sa njihovim podanikom.

Sud DNR je 9. juna osudio Aidena Aslina, Šona Pinera i Saduna Brahima na smrt pod optužbom da su učestvovali u neprijateljstvima u sastavu ukrajinskih oružanih formacija kao plaćenici. Bili su zarobljeni u Donbasu. Prema iskazu, oni su umešani u izvršenje krivičnih dela iz dela 2 čl. 34 (činjenje krivičnih dela od strane grupe lica), čl. 323 (prisilno oduzimanje vlasti ili prisilno zadržavanje vlasti) i čl. 430 (najamništvo) Krivičnog zakonika DNR. Dok se niko od osuđenih nije žalio na smrtnu kaznu, advokati pripremaju potrebnu dokumentaciju.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track