EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO KANDIDATURU UKRAJINE: Status Kijevu dati bez odlaganja! Pozitivno i za Moldaviju!
Foto: Profimedia

osluka

EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO KANDIDATURU UKRAJINE: Status Kijevu dati bez odlaganja! Pozitivno i za Moldaviju!

Planeta -

Evropski parlament je u četvrtak pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU ​​„bez odlaganja”, ističući da konačno pristupanje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanja kriterijuma.

Ukrajina je podnela zahtev za članstvo 28. februara, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to zatražile i Ukrajina i Gruzija 3. marta. Evropska komisija je prošle nedelje dala mišljenje o tri zahteva i preporučila Savetu EU da potvrdi njihovu perspektivu.

Ova odluka se donosi uz saglasnost Evropskog parlamenta. Sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 uzdržanih, evroposlanici su u četvrtak usvojili rezoluciju kojom pozivaju šefove država da se sastanu na dvodnevnom samitu u Briselu u četvrtak i petak kako bi „Ukrajina bez odlaganja“ Ukrajini i Moldaviji. Status kandidata za članstvo u EU, saopštila je ta institucija. Poslanici veruju da bi isto trebalo da se uradi sa Gruzijom kada završi neophodne reforme. U rezoluciji su rekli da će taj potez pokazati liderstvo, odlučnost i viziju, ističući da je proširenje u interesu same Evropske unije.

Vlasti tri zemlje pozvane su da "nedvosmisleno pokažu političku odlučnost da sprovedu evropske ambicije svog naroda" ubrzavanjem reformi i što pre ispunjavanjem kriterijuma za članstvo u EU. Ne postoji "brzi put" do EU i pristupanje se zasniva na zaslugama i strukturiranom procesu koji zahteva ispunjavanje kriterijuma i efikasno sprovođenje reformi, kažu poslanici Evropskog parlamenta. Proširenje nema alternativu i predstavlja „više nego ikada geostratešku investiciju u stabilnu, jaku i ujedinjenu EU“, navodi se u rezoluciji koja poziva na revitalizaciju procesa proširenja Zapadnog Balkana.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track