SAD OTVORENO O POMOĆI UKRAJINI: Evo zašto se Kijevu ne isporučuju određene vrste oružja! VIDEO
Foto: Foto Printscreen Twitter

direktno

SAD OTVORENO O POMOĆI UKRAJINI: Evo zašto se Kijevu ne isporučuju određene vrste oružja! VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Države menjaju komponente vojne pomoći Ukrajini zbog promena u toku neprijateljstava, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, na pitanje zašto predsednik Džo Bajden ponekad odbija da Ukrajini pruži određene vrste oružja.

Ranije je Rojters javio da su SAD obustavile prodaju bespilotnih letelica MK-1C Grej orao Ukrajini zbog straha da bi njihova oprema mogla da dospe u ruke ruskih stručnjaka. Ovo bi moglo „predstavljati bezbednosnu pretnju za Sjedinjene Države ako padne u ruke Rusije“, navodi agencija.

„Svakodnevno radimo sa Ukrajinom o tome koji su njihovi nedostaci u sposobnostima, koje su njihove potrebe. Razlog je taj što želimo da to zadržimo relevantno za ono što se dešava na bojnom polju“, rekao je Kirbi na brifingu.

Koordinator NSS je objasnio da se u početku više radilo o protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima – Dževelin i Stinger – sa razvojem situacije, SAD su počele da snabdevaju artiljeriju i obučavaju Ukrajince u njenoj upotrebi.

„Kako se rat razvija, njihove potrebe se razvijaju i naš doprinos se razvija“, rekao je Kirbi, tvrdeći da su SAD navodno izbegavale akcije koje dovode do eskalacije i tradicionalno krive Rusiju za to .

Pentagon je ranije otkrio sadržaj novog paketa vojne pomoći Ukrajini. Dobiće još četiri višecevna raketna sistema HIMARS, 18 patrolnih čamaca i 36.000 artiljerijskih granata. Isporuke vredne 450 miliona dolara uključiće i 18 „taktičkih vozila“ za vuču artiljerijskih oruđa zapadnog tipa, 1.200 bacača granata, 2.000 mitraljeza, „rezervne delove i drugu opremu“.

Tokom predsedavanja Džoa Bajdena, Vašington je Kijevu obezbedio 6,8 milijardi dolara vojne pomoći, od čega je 6,1 milijardu dodeljeno od 24. februara, datuma početka ruske operacije.

Rusija je poslala diplomatsku notu svim zemljama koje su uključene u snabdevanje kijevskog režima oružjem. Kako je naglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov , ovi tereti postaju legitimna meta Oružanih snaga Rusije.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RIA.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track