RUSKE PRETNJE SHVAĆENE OZBILJNO: Od Ursule fon der Lejen se traži da "ugasi fitilj" oko Kalinjingrada! VIDEO
Foto: EPA / VLADIMIR ASTAPKOVICH, EPA/STEPHANIE LECOCQ

jasno

RUSKE PRETNJE SHVAĆENE OZBILJNO: Od Ursule fon der Lejen se traži da "ugasi fitilj" oko Kalinjingrada! VIDEO

Planeta -

Evropska unija će pokušati da „deeskalira” spor sa Rusijom oko Kalinjingrada, tvrde visoki diplomatski izvori u Briselu. Od Evropske komisije, kako prenosi Tajms, biće zatraženo da „ublaži“ situaciju nakon što je Litvanija blokirala tranzit robe u rusku eksklavu pod sankcijama EU nakon sugestije Brisela.

Rusija je zapretila „ozbiljno negativnim“ posledicama sankcija usmerenih na transport građevinskog materijala i nekih drugih resursa koje je Moskva opisala kao „neprijateljsku akciju“ Litvanije i „blokadu“ Kalinjingrada.

EU je do sada zadržala svoj stav po tom pitanju. Ali prema visokim diplomatskim izvorima, Italija i neke druge evropske vlade zatražile su od predsednice EK Ursule fon der Lejen da „ugasi fitilj“. "Ne radi se o povlačenju, već o izbegavanju eskalacije. EU ne pokušava da blokira Kalinjingrad", rekao je izvor, navodi Tajms.

Isporuke metala, uglja, građevinskog materijala i visokotehnoloških proizvoda preko litvanske teritorije u rusku morsku luku obustavljene su zbog sankcija EU uvedenih Kremlju zbog invazije na Ukrajinu, a koje zabranjuju uvoz takvih materijala.

„U bliskom smo kontaktu sa litvanskim vlastima i pružićemo dalje smernice o tome kako dalje“, rekao je zvaničnik Komisije, naglašavajući da će carinske provere vozova koji prelaze Litvaniju za Kalinjingrad biti „fokusirane, proporcionalne i efikasne“.

Nove smernice podrazumevaju zadržavanje mere kontrole vozova ili kamiona koji prevoze robu u cilju sprovođenja sankcija, ali sada - u značajnoj promeni - dozvoljavaju kretanje metala ili građevinskog materijala ako je roba za unutrašnje tržište Rusije, od kojih je Kalinjingrad. odvojeno.

Litvanska premijerka Ingrida Simonite optužila je Moskvu za propagandne laži zbog navoda o blokadi železničke pruge Kalinjingrada. Litvanija se pridržava sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog agresije i rata protiv Ukrajine“, rekla je ona.

Neke evropske prestonice dovele su u pitanje obim provera ruskih pošiljki preko Litvanije i energičnost sprovođenja tih mera u svetlu neprijatnosti obnavljanja trgovine između dva dela Rusije, što je zauzvrat garantovano međunarodnim sporazumima.

Jedan diplomata je rekao da je Litvanija – koja je u grupi „jastrebova sankcija“, zajedno sa Poljskom i drugim baltičkim državama – „pojačala“ provere kako bi izvršila pritisak na Moskvu i primorala NATO da se fokusira na odbranu svog istočnog krila uoči samita alijanse sledeće nedelje.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izrazila je podršku odluci Litvanije da zabrani tranzit ruske robe i pozvala EU da zadrži svoju liniju delovanja. „Velika Britanija u potpunosti podržava Litvaniju (u odluci) da zaustavi robu pod sankcijama koja putuje iz Rusije kroz njihovu zemlju“, rekao je Tras. „Moramo ostati jaki dok se suočavamo sa ruskom agresijom i suočavamo se sa ovim neopravdanim pretnjama“, rekla je ona.

Kalinjingrad je ruska teritorija sa oko milion stanovnika koja se nalazi na Baltičkom moru u sendviču između Litvanije i Poljske. U gradu se nalazi ruska Baltička flota, a moreuz Suvalki – koridor od 100 kilometara koji povezuje Kalinjingrad i Belorusiju, najbližeg saveznika Rusije – smatra se potencijalnom žarišnom tačkom za nove sukobe između Zapada i Rusije.

„Potrebno nam je znatno veće prisustvo u regionu“, rekao je Simonite, koji će na samitu sledeće nedelje izvršiti snažan pritisak na lidere NATO-a da povećaju dalje prisustvo savezničkih trupa u toj oblasti.

Arvidas Anusauskas, litvanski ministar odbrane, upozorio je, međutim, da bi ruska vojska mogla da „pribegne provokacijama, koje nećemo moći da predvidimo”. "Kada imate vojne snage koje predvode moroni, oprostite moj 'Francuzi', naravno da možete očekivati sve. Ali mi smo realni, imamo saveznike", rekao je on.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track