FRANCUSKA VOJSKA IZVELA OPERACIJU GROM-RIS 100 padobranaca uz pratnju dva MIRAŽA preko pola Evrope prebačeno HITNO u Estoniju!
Foto: Foto: Ministarstvo odbrane Francuske

pROVERA SPREMNOSTI NATO SNAGA

FRANCUSKA VOJSKA IZVELA OPERACIJU GROM-RIS 100 padobranaca uz pratnju dva MIRAŽA preko pola Evrope prebačeno HITNO u Estoniju!

Planeta -

Francuska vojska saopštila je da je iznenada izvela vojnu vežbu pod operativnim nazivom "Grom" kada su preko pola Evrope transportnim avionima na sever Baltika, tačnije u Estoniju prebacili 100 pripadnika 11. padobranske brigade.

Cilj vežbe bila je demonstracija solidarnosti između članica alijanse, sa posebnim osvertom na tri baltičke države u trenutku dok dve Litvanija i Estonija imaju zategnute odnose sa Rusijom zbog Kalinjingrada i napetosti na estonsko-ruskoj granici.

Naime, operacija je izvedena 2. juna iznenada, kada su pripadnici 2. REP padobranskog puka Legije stranaca i pripadnici 11. padobranske brigade Francuske vojske transportnim avionima iznenada prebačeni iz Francuske pravo u Estoniju.

Operacija Grom-Ris, padobranci, Francuska vojska
foto: Foto: Ministarstvo odbrane Francuske

"Dana 22. juna 2022. godine, francuske oružane snage su izvele operaciju GROM RIS projekcije snaga prema Estoniji. Ova operacija omogućila je u veoma kratkom roku raspoređivanje 100 padobranaca 11. vazdušno-desantne brigade nad područjem koje su obezbeđivala dva voda estonske vojske. Ova vazdušna operacija imala je za cilj proveru sposobnost francuskih oružanih snaga da intervenišu u hitnim slučajevima da se podrži saveznička zemlja, kao što je učinjeno u februaru ove godine kada je u Rumuniju raspoređen bataljon snaga za brzo reagovanje, saopštila je francuska vojska.

Naime, transportni avion A-400 M francuske vojske poleteo je iz Orleana sa 50 ukrcanih pripadnika 11. padobranske brigade i posle leta od 890 km sleteo na aerodrom Solenzar na Korizci, gde im se priključilo još 50 pripadnika 2. REP padobranskog puka Legije stranaca.

aviacija, padobranci
foto: EPA/JAVIER CEBOLLADA

Odatle je transportni A-400M preko Italije, Mađarske, Slovačke, Poljske, Litvanije, Letonije koji je bio dug 2.200 km posle šest sati leta izbacio 100 padobranaca nad Estonijom. Zonu doskoka prema vežbi branila su dva voda estonskih vojnika.

Posle masovnog skoka padobranaca A-400 u pratnji dva borbena aviona Miraž 200-5F su se vratila u Francusku.

Posle padobranskog desanta na terenu usledila je kopneni manevar francuskih i estonskih vojnika u bori protiv ruskih jednica u slučaju napada na Baltik.

aviacija, padobranci
foto: EPA/JAVIER CEBOLLADA

Cilj operacije GROM-RIS je izmao za cilj proveru sposobnosti francuskih oružanih snaga, da se hitno rasporede za kratko vreme i na bilo kojoj tački u Evropi i kao je saopšteno vezana je za osnovni princip strateške solidarnosti, što je osnova NATO.

Francuska inače učestvuje u jačanju NATO odvraćanja na svojim bokovima, posebno u baltičkim zemljama i Rumuniji.

Vežba je izvedena u skladu sa Sporazumom o odbrani iz 2012 između Estonije i Francuske.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Estonska armija

Borbena vozila pešadije protiv ruskih tenkova

Estonska armija spada u jednu od manjih vojski NATO. Ima samo 7.200 vojnika, oficira i podoficira i rezervu od 230.000 obeznika. Vojska je sastavljena od kopnene vojske, koja je najbrojniji rod od 6.700 vojnika. Nju čine 2 pešadijske brigade. Najamnje broje su avijacija i mornarica. Vojska raspolaže sa 44 BVP CV 90, 136 oklopnih vozila Patria. Mornarica raspolaže minolovcima i patrolnim brodovima, a avijaciju čine 2 češka školska aviona L-39 i transportna PZL M 28 Skytruck.

NATO na Baltiku

Tri države brane tri multinacionalne grupe

Pre ruske invazije na Ukrajinu NATO pakt na prpstro tri baltičke države imao je 4 multinacionalne borbene grupe. U Estoniji "Tara", koju čine Danska i Velika Britanija, u Letoniji borbena grupa "Adazi" koju čine Kanada, Albanija, Češka, Italija, Crna Gora, Poljska, Slovačka, Slovenija i Španija i borbena grupa "Rukla" koju čine Nemačka, Belgija, Hrvatska, Češka, Island, Luksemburg, Holandija i Norveška. Brojno stanje svake borbene grupe kreće se od 1.000 - 3.500 vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja