GDE JE U SAD ABORTUS JOŠ UVEK DOZVOLJEN? Odluka Vrhovnog suda nanela žestok udarac pravima žena: Dok papa hvali, lideri kritikuju
Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

posledice

GDE JE U SAD ABORTUS JOŠ UVEK DOZVOLJEN? Odluka Vrhovnog suda nanela žestok udarac pravima žena: Dok papa hvali, lideri kritikuju

Planeta -

OdlukomVrhovnog suda SAD-a kojom se poništava presuda Rou protiv Vejda iz 1973. otvara se put zabrani ili snažnom ograničavanju pristupa pobačaju u otprilike pola američki saveznih država.

Prva ograničenja stupiće na snagu u 13 država koje već imaju spremne zakone kojima su anticipirali današnju presudu Vrhovnog suda.

To su Arkanzas, Ajdaho, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tenesi, Teksas, Juta i Vajoming.

Neki od tih zakona gotovo u potpunosti zabranjuju abortus, dok će ga drugi zabraniti nakon šeste ili 15. nedelje trudnoće.

Brzina kojom će zakoni stupati na snagu biće različita. Negde će se to odviti jako brzo. U Arkansasu, na primer, zabrana stupa na snagu čim tamošnji državni advokat potvrdi da je presuda Rou protiv Vejda poništena.

U Teksasu će gotovo potpuna zabrana abortusa stupiti na snagu 30 dana nakon odluke Vrhovnog suda.

Što sledi?

Institut Gutmaher, grupa koja zagovara pravo na abortus, procenjuje da će u 26 američkih država sigurno ili verovatno abortus biti zabranjen, što znači da će Amerikanke u većem delu jugozapada i srednjeg zapada SAD ostati bez pristupa tom medicinskom zahvatu u svojoj blizini.

Većina država u kojima će pobačaj i dalje biti legalan nalazi se na zapadnoj obali (Kalifornija, Nevada, Oregon i Vašington) ili na severoistoku.

Guverner najmnogoljudnije države Kalifornije Gavin Njusom predložio je da se pravo na abortus upiše u ustav te države.

Institut očekuje i da će nekoliko država na srednjem zapadu i jugozapadu, kao što su Ilionois, Kanzas, Minesota, Novi Meksiko, zadržati pravo na abortus.

Prema tom scenariju, žena iz Majamija na Floridi možda će morati da leti u drugu državu ili vozi 11 sati kako bi prešla 1100 km do Severne Karoline, gde se očekuje da će abortus ostati legalan.

Dizni i JPMorgan plaćaju put svojim zaposlenim

Dve velike američke kompanije, najveća banka u državi JPMorgan i produkcijska kuća Dizni najavile su da će snositi troškove putovanja u klinike za abortus za svoje zaposlene, nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio to ustavno pravo.

Kolorado, Konektikat, Merilend, Nju Džersi i Vermont su ove godine doneli zakone kojima štite ili čak proširuju pristup abortusu.

Pilule za abortus

Konzervativne države već su požurile da ograniče pilule za pobačaj koje se mogu prepisati na daljinu. Sada kada je sud poništio Rou, stručnjaci kažu da će moći u potpunosti da ih zabrane.

Trideset i dve države dopuštaju samo lekarima da daju recepte za te pilule, dok šest država, uključujući Teksas i Misuri, u potpunosti zabranjuje propisivanje lekova za pobačaj na daljinu.

Još 21 država nema zabrane, ali zahteva barem jedan odlazak lekaru pre dobijanja recepta za tabletu.

Reakcije svetskih lidera

Kanadski premijer Džastin Trudo ocenio je da je zabrana abortusa u SAD užasna.

"Vesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milione Amerikanki koje gube zakonsko pravo na abortus", rekao je. "Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebalo da govore ženi šta da radi sa svojim telom", dodao je.

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus razočaran je poništenjem istorijske presude o legalizaciji abortusa.

"Jako sam razočaran jer se prava žena moraju poštovati. I očekivao bih da će Sjedinjene Države ta prava zaštititi", rekao je prvi čovek SZO,

Britanski premijer Boris Džonson smatra da je poništenje presude Rou protiv Vejda i ukidanje ustavnog prava na abortus u SAD-u velik korak nazad.

"Moram reći, to je velik korak nazad. Uvek sam verovao u prava žena i ostajem pri tome. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju", rekao je on.

Francuska šefica diplomatije Katerin Kolona poručila je da je današnja odluka Vrhovnog suda "veliko nazadovanje u osnovnim pravima" ali će Francuska nastaviti da ih brani.

Iz Vatikana je, pak, stigla poruka podrške Vrhovnom sudu i presuda je pozdravljena kao "izazov za celi svet".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track