AMERIKA UKRAJINI DAJE MOĆNO ORUŽJE? Kupuju PVO sistem za Ukrajinu
Foto: Ministarstvo odbrane Litvanije, Shutterstock, AP

pomoć

AMERIKA UKRAJINI DAJE MOĆNO ORUŽJE? Kupuju PVO sistem za Ukrajinu

Planeta -

SAD planiraju da objave već ove nedelje da su kupile napredni odbrambeni sistem zemlja-vazduh srednjeg do dugog dometa za Ukrajinu, rekao je za CNN izvor upoznat sa ovom najavom.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, koji je trenutno na samitu lidera G7 u Nemačkoj gde su se smejali Putinu zbog slike na konju, nedavno je najavio da će SAD obezbediti Ukrajini "naprednije raketne sisteme i municiju".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se u ponedeljak virtuelno obrati liderima G7.

Kao odgovor na zahteve ukrajinskih snaga, ove nedelje će verovatno biti objavljena i druga vojna pomoć, uključujući dodatnu artiljerijsku municiju i protivartiljerijski radare, prenosi CNN.

Ukrajinski zvaničnici su zatražili sistem protivraketne odbrane, poznat kao sistem NASAMS, s obzirom da oružje može da pogodi mete udaljene više od 30-40 km, iako će ukrajinske snage verovatno morati da budu obučene za te sisteme, rekao je izvor.

SAD stalno najavljuju dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini. Prošle nedelje je Bajdenova administracija najavila dodatnih 450 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, dajući joj još četiri višestruka raketna sistema i artiljerijsku municiju za druge sisteme.

Ranije ovog meseca, Bajdenova administracija je saopštila da pruža dodatnu vojnu pomoć od milijardu dolara Ukrajini, paket koji uključuje isporuke dodatnih haubica, municije i sistema obalske odbrane.

CNN je prošle nedelje izvestio da američke procene rata sve više predviđaju dugu bitku u istočnom delu Ukrajine, sa velikim gubicima osoblja i opreme na obe strane.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track