NEMAČKE PANCERHAUBICE PZH 2000 STIGLE U UKRAJINU Oruđa maskirana i na položajima! Spremni za atriljerijski duel s Rusima! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Donacija

NEMAČKE PANCERHAUBICE PZH 2000 STIGLE U UKRAJINU Oruđa maskirana i na položajima! Spremni za atriljerijski duel s Rusima! VIDEO

Planeta -

Stodvadesetičetvrti dan rata u Ukrajini ostaaće obeležen po tome što su Ukrajinci na istočnom frontu napali raketom HIMARS veliko skladište municije u Luganskoj oblasti, ali i po objavljivanju informacije da su nemačke samohodne haubice PZH 2000 počele brobeni rad.

Nemačko-holandska donacija ovih samohodnih artiljerijskih sistema o kojima se govorilo postalo je realnost. Ukrajinske posade već se nalaze na položajima na istoku zemlje maskirani. Tako je Ukrajina posle većine članica NATO postala prva zemlja van tog kluba koja je primila u naoružanje ove haubice.

S druge strane poljski mediji tvrde da je nemačka vlada nastavila razgovore o daljim isporukama Pancerhaubica PZH 2000 Ukrajini. Osim sa Nemačkom pregovori se vode i sa Holandijom i još jednom evropskom zemljom.

Ukrajina raspolaže sa dve baterije sa po šest PZH 2000. Od tog broja sedamje donirala Nemačka, a pet Holandija. Obuka ukrajinskih posada je vršena u artiljerijskoj školi Bundesvera u Idar-Oberštajnu gradića blizu tromeđe Nemačke, Luksemburga i Francuske

Predviđa se da će ako pregovori budu uspešni, Nemačka Ukrajini isporučiti najmanje tri primerka, dok za ostala tri trebala bi biti Holandija, Grčka ili Italija?!

Inače, Rim je pre izvesnog vremena saopštio da je spreman da ove haubice isporuči Ukrajini kao donaciju za rat protiv Rusije.

Pancerhaubic PZH 2000

Ova samohodna haubica je ostvarenje svih taktičko-tehničkih zahteva nemačke vojske. Ti zahtevi proizvođačima predati su bili 1986. godine i obuhvatile su osim novog oruđa i nove granate, sistem za upravljanje vatrom. Ispunjen je bio i zahtev za jačom oklopnom zaštitom. Cilj je bio zamena ostraelih američkih samohodnih haubica M-109A3. Ova haubica se odlikuje velikom vatrenom moći i dometom,visokim režimom vatre, kratkim zadržavanjem na vatrenom položaju do 2 minuta i respektivnom pokretljivošću.

Cev je dužine 52 kalibra, a haubica može da koristi kako klasičnu, tako i specijalnu municiju dometa 40 km. Masa oruđa je 56 tona, maskimalni domet 30 km. Oruđe se puni automatskim punjačem. Borbeni komplet iznosi 60 projektila, a najveća brzina gađanja kreće se od 3 granate za 10 sekundi, 10-12 projektila u minuti, do 20 projektila za dve i po minute. Posada ove haubice je zaštićena od dejstva municije kalibra 14,5 mm i parčadi artiljerijskih granata. Posada broji pet članova ( komandir, nišandžija, vozač i dva punioca).

Taktičko tehnički podaci Pancerhaubic PzH 2000

Kalibar 155mm

Dužina cevi 52 kalibra

Domet 30-40 km sa specijalizovanom municijom

Punjenje projektila: automatsko

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track