JEZIVE TAJNE NAJELITNIJE ŠKOLE: Brutalna premlaćivanja, seksualno nasilje, iživljavanje VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

gospodar muva

JEZIVE TAJNE NAJELITNIJE ŠKOLE: Brutalna premlaćivanja, seksualno nasilje, iživljavanje VIDEO

Planeta -

Dokumentarac, Herlufsholmove tajne, doveo je do znatnih reperkusija od kada je prošlog meseca emitovan na danskoj televiziji.

Naslednik danskog prestola povukao je svog sina iz elitne privatne škole nakon što je emitovan dokumentarni film u kojem su bivši učenici svedočili o fizičkom zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju unutar Herlufsholma, piše britanski Times.

Herlufsholm, elitna privatna škola udaljena 60ak kilometara od Kopenhagena, obrazuje pripadnike danske elite od 16. veka ali bi skandali sada mogli nepopravljivo da joj naruše ugled.

Oko 50 bivših učenika svedočilo je o kulturi nasilnih rituala i žestokih premlaćivanja, a njihove priče izazvale su zgražavanje javnosti.

Situacija u školi koja je do nedavno bila ponos nacije, sada se poredi sa romanom Vilijema Goldinga "Gospodar muva" i istoimenimi filmom.

Bivši učenici su ispričali da su stariji učenici budili mlađe kolege usred noći, tukli ih i maltretirali. Jednog su, navodno, toliko povredili da nije mogao da dopuzi nazad do kreveta.

Jedan bivši učenik ispričao je da je video seksualno zlostavljanje jednog svog kolege.

Dokumentarac, Herlufsholms Hemmeligheder (Herlufsholmove tajne), doveo je do znatnih reperkusija otkako je prošlog meseca emitovan na državnom kanalu TV2.

Mete Frederiksen, danska premijerka, izjavila je da su incidenti neoprostivi, dok je direktor škole Mikel Kjelberg smenjenj dva dana posle emitovanja a njegov privremeni naslednik uputio je "bezrezervno" izvinjenje svima.

Međutim, prenosi Tajms, gubitak naklonosti danske kraljevske porodice mogao bi da bude najozbiljniji udarac do sada.

Prestolonaslednik Frederik je proteklog vikenda saopštio da povlači svog sina princa Kristijana (16) iz škole nakon što je Herlufsholm osudilo i nacionalno regulatorno telo za obrazovanje koje je utvrdilo da su pravila i tradicije škole rezultirale ukorenjenim hijerarhijama na osnovu kojih su neki učenici bili privilegovani a drugi izopšteni.

Njegova ćerka, princeza Izabela (15), trebalo je da krene u tu školu na jesen, ali je sada saopšteno da će obrazovanje nastaviti negde drugde.

"Duboko smo potreseni izveštajima koji su se nedavno pojavili o Herlufsholmu", saopštili su prestolonaslednik i njegova supruga, princeza Meri.

Postoje i oni koji smatraju da u školi ne postoji "kultura zlostavljanja".

Kristijan fon Hornslet (50), provokativni umetnik koji je pohađao školu 1980ih rekao je da su su producenti dokumentarca podmitili stare učenike da okaljaju ime škole.

Režiser dokumentarca Lase Bjere rekao je da su tvrdnje Fon Hornsleta "potpuno neosnovane" i da on i njegov tim nepokolebljivo stoje iza svega što je u filmu prikazano.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja