ŠTA SE DEŠAVA SA ZAROBLJENIM BRITANSKIM VOJNICIMA? Oglasio se sud u Donjecku
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

rat u ukrajini

ŠTA SE DEŠAVA SA ZAROBLJENIM BRITANSKIM VOJNICIMA? Oglasio se sud u Donjecku

Planeta -

Šon Piner, zarobljeni britanski državljanin koji se borio za ukrajinsku vojsku, uložio je žalbu na smrtnu kaznu, saopštio je u sredu TASS najviši sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Sud sada ima do dva meseca da preispita presudu.

Kako prenosi TASS, Pinerov lokalni advokat zatražio je od suda da preinači kaznu na doživotni zatvor.

Pinera su uhvatile ruske trupe tokom opsade Marijupolja, a DNR ga je optužila da je plaćenik i da vodi ilegalni rat protiv republike, prenosi RT.

On je ovog meseca osuđen na smrt zajedno sa još jednim britanskim državljaninom, Ejdenom Ejslinom, i Sadunom Brahimom, koji je poreklom iz Maroka.

Britanska vlada je saopštila da je "zaprepašćena" presudom i obećala da će se boriti za oslobađanje Pinera i Ejsilna. Ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da Ejslina i Pinera treba tretirati kao zarobljenike, a ne kao plaćenike, i nazvala njihovo suđenje u Donjecku ''lažnom presudom bez apsolutno ikakvog legitimiteta''.

Kremlj smatra da je samo suđenje i izricanje presude domaća stvar DNR.

Andrej Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, rekao je prošle nedelje da je dobio ''prezrivo i snishodljivo'' pismo iz Londona u vezi sa dvojicom zarobljenih Britanaca.

Ton poruke ''nije poziv na dijalog'', dodao je on, savetujući vladu Velike Britanije da direktno kontaktira vlasti DNR.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track