NATO USVOJIO NOVI STRATEŠKI KONCEPT: Zelenski traži još oružja i para; Finska i Švedska formalno pozvane da se učlane
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

samit nato

NATO USVOJIO NOVI STRATEŠKI KONCEPT: Zelenski traži još oružja i para; Finska i Švedska formalno pozvane da se učlane

Planeta -

Lideri zemalja članica NATO-a u sredu su odobrili novi strateški koncept organizacije, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Ključni dokument opisuje odgovor bloka predvođenog SAD na ono što članice vide kao rastuću pretnju koja dolazi iz Rusije, piše Raša tudej.

Nacrt politike dogovorili su lideri zemalja Alijanse, koji su se sastali u španskoj prestonici Madridu na dvodnevnom samitu.

NATO je osudio Rusiju zbog napada na Ukrajinu, tvrdeći da je taj potez "narušio mir i ozbiljno promenio naše bezbednosno okruženje“.

Lideri Severnoatlantske alijanse su naveli i da je "snažna, nezavisna Ukrajina“ od vitalnog značaja za stabilnost članica NATO-a i optužili su Moskvu da pokazuje "obrazac … agresivnih akcija“ protiv šire transatlantske zajednice.

"Želimo da živimo u svetu u kome se poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, ljudska prava i međunarodno pravo i gde svaka zemlja može da izabere svoj put, bez agresije, prinude ili subverzije“, saopšteno je iz Madrida

Nazivajući Rusiju najvažnijom i najdirektnijom pretnjom za sebe, NATO je naveo da "autoritarni akteri“ generalno osporavaju njene interese. Konkretno, Kina je kritikovana zbog navodnog korišćenja "svoje ekonomske poluge da stvori strateške zavisnosti i pojača svoj uticaj“.

"Produbljivanje strateškog partnerstva između Narodne Republike Kine i Ruske Federacije i njihovi uzajamno jačajući pokušaji da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima su u suprotnosti sa našim vrednostima i interesima“, navodi se u dokumentu.

Lideri NATO-a nazvali su blok "jedinstvenim, suštinskim i neophodnim“ i obećali da će raditi zajedno kako bi osigurali svoju tehnološku prednost i koheziju u suočavanju sa protivnicima.

Novi zahtev Zelenskog

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je liderima NATO da je njegovoj zemlji potrebno više oružja i novca.

"Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo da diktira uslove u Evropi, za to kakav će biti budući svetski poredak", rekao je ukrajinski lider u virtuelnom obraćanju na samitu Alijanse u Madridu, prenosi agencija Rojters.

Kako je naveo Zelenski, upravo zbog toga je "apsolutno neophodno da se podrži Ukrajina, čak i sada, oružjem, finansijama i političkim sankcijama protiv Rusije, jer će to zaustaviti njenu sposobnost da finansira rat".

Dodao je da su Ukrajini potrebni savremeni raketni i protivvazdušni sistemi.

"Dajući nam te sisteme možete potpuno razbiti taktiku Rusije da uništava gradove i teroriše civile", rekao je Zelenski.

Finska i Švedska pozvane da uđu u NATO

NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljeno danas.

U dokumentu se ističe da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evroatlantski region bezbedniji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track