INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA: Rusi pripremaju sabotažu, planiraju da pripoje još dve ukrajinske teritorije
Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

rat u Ukrajini

INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA: Rusi pripremaju sabotažu, planiraju da pripoje još dve ukrajinske teritorije

Planeta -

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu sukoba u Ukrajini.

Kako se navodi u analizi, ukrajinski centar otpora je 28. juna izvestio da Kremlj priprema uslove za pripajanje oblasti Hersona i Zaporožja Ruskoj Federaciji prema šablonu "Tavrijske gubernije“ pre 1917. godine.

Prema scenariju Tavrijske gubernije - istorijske provincije Ruskog carstva - leva obala Hersonske oblasti i deo Zaporoške oblasti bi bili direktno pripojeni Ruskoj Federaciji, verovatno kao jedna celina.

Ukrajinski centar otpora je saopštio da se ruske vlasti spremaju za pseudoreferendum za postavljanje uslova za aneksiju Tavrijske gubernije (za razliku od marionetski "narodnih republika“). Rusi takođe zahtevaju od ukrajinskih građana na jugu Ukrajine da otvore bankovne račune u ruskoj državnoj Promsvjazbanci, navodi ISW.

Šef ukrajinske administracije Hersonske oblasti Henadij Lahuta izvestio je da su ruske snage zatvorile civilni saobraćaj u severnoj Hersonskoj oblasti i da ne dozvoljavaju nikome da uđe ili izađe sa okupirane teritorije, što može biti dodatni pokušaj kontrole civilnog stanovništva u pripremi za mere aneksije.

Ukrajinski izvori su 29. juna upozorili da ruske snage možda planiraju provokaciju pod lažnom zastavom u nuklearnoj elektrani u Zaporožju kako bi optužile ukrajinske vlasti za pogrešno rukovanje nuklearnim objektima.

Ukrajinsko nuklearno preduzeće Energoatom saopštilo je da ruske okupacione vlasti planiraju da ubace nebezbedne predmete u sistem za hlađenje u elektrani kako bi kompromitovali mehanizme hlađenja elektrane.

Gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov tvrdio da ruske trupe otimaju i muče zaposlene u elektrani da bi iznudili priznanja da su zaposleni bacali oružje u sisteme za hlađenje kako bi sabotirali elektranu i okrivili ukrajinske vlasti za neadekvatno obraćanje pažnje na upravljanje nuklearkom.

ISW navodi i da se ofanziva u i oko Lisičanska nastavlja nesmanjenom žestinom kao i da ruske snage nastavljaju da se angažuju u ofanzivnim operacijama severno od grada Harkova, što ukazuje da Kremlj ima teritorijalne ambicije izvan Donbasa koje će nastaviti da troše ljudstvo i opremu, potencijalno po cenu ofanzivne moći na kritičnijim pravcima napredovanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track