MISTERIJA NASINOG SNIMKA MESECA: Vide se mesta udara dve rakete, niko ne zna ko ih je lansirao!
Foto: NASA/Goddard/Arizona State University

opasno

MISTERIJA NASINOG SNIMKA MESECA: Vide se mesta udara dve rakete, niko ne zna ko ih je lansirao!

Planeta -

NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), robotska svemirska letelica koja kruži oko Meseca kako bi mapirala prirodni satelit Zemlje, primetila je čudan par kratera na površini, za koje naučnici veruju da je izazvan udarom rakete. Fotografije, međutim, postavljaju koliko pitanja toliko i odgovora, jer izgleda drugačije od prethodnih raketnih udara na Mesec.

Novootkrivena misterija leži u činjenici da mesto udara ima dva kratera, ili par kratera, umesto jednog, što je inače uobičajeno.

Fotografija LRO prikazuje maleni par novih ožiljaka unutar kratera Hertzprung, ogromnog drevnog mesta udara na takozvanoj tamnoj strani Meseca. Par novih izbočina, zajedno, široke su oko 27 stopa u prečniku.

Udarni krateri prvog stepena rakete apsolutno nisu neviđeni, jer NASA ima snimke ovih udara iz misija Apolo 13, 14, 15 i 17 koje su pale na Mesec 70-ih godina prošlog veka. Priroda ovog novog para kratera je ono što ga čini zbunjujućim. Naučnici su ranije primetili pogonski deo rakete na putu ka sudaru sa Mesecom, ali njen izvor je bio nepoznat. Čak i nakon udara, nijedna država nije preuzela odgovornost za događaj, prenosi Drajv.

NASA na svojoj veb stranici napominje da priroda kratera može ukazivati na to da je telo rakete imalo velike mase na svakom kraju, za razliku od tradicionalnih (i većih) mesta udara napravljenih od delova raketnog pogona iz misija Apolo, gde je većina mase u bazi ( lokacija motora) i ostavlja samo jedan ožiljak od udara. Iako je krater jedinstven i objasnio bi odakle dolazi ako je neko zaista znao za raketu čudnih proporcija mase, NASA zapravo nije ponudila nikakva konkretnija objašnjenja.

Svemirski otpad je opšti problem koji muči ceo svet, a sama Međunarodna svemirska stanica (ISS) mora rutinski izbegavati odbačena tela raketa.

Zabrinutost raste, kako se sateliti razmnožavaju u niskoj Zemljinoj orbiti, da bi čovečanstvo moglo slučajno da izazove Keslerov sindrom, zarobivši se u olupini sopstvenih satelita.

Međutim, čak i uz gorepomenutu stalnu zabrinutost zbog svemirskog otpada, nepoznati udari su relativno retki na druga nebeska tela, što celu ovu situaciju čini još čudnijom. Kako stvari trenutno stoje, ovo bi mogla dugo da bude nerešena misterija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track