SVI RAKETNI NAPADI NA ODESU Krstareće rakete H-22 izvele novi udar na jug Ukrajine! Uništena zgrada i rehabilitacioni centar VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

dejstvovali bombarderi tu-22M3

SVI RAKETNI NAPADI NA ODESU Krstareće rakete H-22 izvele novi udar na jug Ukrajine! Uništena zgrada i rehabilitacioni centar VIDEO

Planeta -

U raketnom napadu krastarećim raketama na Odesu u noći između četvrtka i petka poginulo je prema ukrajinskim podacima 18 ljudi od toga dvoje dece dok je 31 osoba ranjena.

Ukrajinci tvrde da su krstareće rakete tipa H-22 koje su uništile tržni centar u Kremenčugu napale i pogodile devetospratnicu i rekreacioni centar u mestu Bilorod-Dnjestrovski u Odeskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Inače ovo je treći put skoro dva meseca da je ruska vojska krastarećim raketama H-22 napala Odesu.

Svi napadi na Odesu

Prvi napad dogodio se 8. maja 2009 kada su bombarderi dugog doleta TU-22M3 pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju lansirali tri krstareće rakete tipa H-22 koje su sa lica zemlje zbrisali turistički kompleks gde je 5 zgrada sravnjeno sa zemljom, a dve osobe povređene. Rusi su tvrdili da su u ovom kompleksu hotela na Crnom moru skrivali strani instruktori, koji su obučavali ukrajinske posade za korištenje haubica M777 za učestvovanje u napadu na Zmijsko ostrvo.

Prve tri rakete su bukvalno zbrisale pet zgrada na „Odesa rivijeri“, a onda je u večernjim satima usledio novi udar raketama H-22 kada je sa lica zemlje sravnjen tržni centar, a onda i vojni ciljevi.

Lokalne vlasti u Odesi zbog razmera razaranja mislili su da su Rusi ispalili hiperzvučne rakete tipa Kinžal, ali u utorak kada su se analizirali ostaci raketa utvrđeno je da se radi o starim raketama H-22.

Drugi raketni napad na Odesu dogodio se 27. juna kada je šest osoba ranjeno, uključujući i jedno dete. Napad krastarećim raketama tipa H-22 izveli su bombarderi TU-22M3. I u ovom slučaju u pitanju su bila tri bombardera koja pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju.

Inače, ova jednica započela je akciju napada na zapadnu Ukrajinu i Kijev još u noći 25. na 26. jun kada je sa aerodroma Šajkovka poletelo svih šest bombardera TU-22M3, kje je posle leta preko Kaluške i Smolenske oblasti ušlo u vazdušni prostor Belorusije i iz zone grada Petrikova koji se nalazi udaljen 60 km od ukrajinske granice lansirao 12 krstarećih raketa H-22M3. Bombarderi su se vratili nazad na aerodrom Šakojvska. Udar u kombinaciji sa krstarećim raketama H-101 izvšren je na ciljeve u Kijevskoj, Černihovskoj i Sumijskoj oblasti, napadnut je i centar za obuku u Lavovskoj oblasti -centar Javoriv.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track