PONTONSKI MOST PREKO REKE SEVERSKI DONJEC Kako su ruske jednice iznenada opkolile Lisičansk! Ukrajinci u sve težoj situaciji VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

bitka za donbas sve žešća

PONTONSKI MOST PREKO REKE SEVERSKI DONJEC Kako su ruske jednice iznenada opkolile Lisičansk! Ukrajinci u sve težoj situaciji VIDEO

Planeta -

Iznenadnim prelaskom reke Severski Donjec 30. juna 2022. ruska vojska je postigla iznenađenje i sa leđa prišla gradu Lisičansk koji se nalazi opkoljen i iz koga ukrajinski vojnici pokušavaju da pobegnu.

Naime forsiranje reke Severski Donjec izvedeno je iznenada 30,. juna u 4 časa kada je počelo postavljanje pontonskog mosta. Njegovim spajanjem sa desnom obalom stekli su se uslovi da čečenske jedinice SPECNAZ Ahamt, 2 korpus Milicije LNR u kordinisanoj akciji sa leđa su osvojile već broj punktova i rafineriju nafte u Lisičansku i time stavile ovaj grad u okruženje iz koga i danas pokušavaju da se izvuku ukrajinski vojnici.

Po prelasku reke prvo je palo naselje Privilje. Od juče ruska vojska, milicija LNR i čečenski SPECNAZ proširiju zonu oko rafinerije nafte u Lisičansku i napreduju prema putu Lisičansk -Seversk koji je još jedina ruta preko koje ukrajisnki vojnici pokušavaju da izađu iz grada pre nego što ovo ključno mesto i poslednji od grada blizanca bude opkoljen i formiran kotao.

Ukrajinski vojnici zajedno sa stranim borcima na sve načine pokušavaju da spreče formiranje kotla.

Inače initeresantno je da suUjrajinci pokuašli da na istom pravcu dva dana pre prelska ruska preko reke Severski Donjec pokušali Ukrajinci to da izvrše, ali su doživeli poray kod Zalimana, gde je trebalo izvršiti kontranapad i odbaciti rusku vojsku od reke i obezbediti zaleđinu.

Paralelno sa ovim operacijom ruska vojska je napredovala istočno od Artemovska duž auto-puta E-40 gde je u toku priprema direktnog napada na Artemovsk.

Ruske trupe nastavljaju ofanzivna dejstva u pravcu Slavjanska sa severozapada od granice Harkovske oblasti i DNR, što ukazuje da Moskva ima teritorijalne ambicije van Donbasa.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track