PUTINOVA EKONOMSKA OSVETA! Američka banka tvrdi: Ako Rusija ovo izvede, cena nafte ide u nebesa! VIDEO
Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Blumberg

PUTINOVA EKONOMSKA OSVETA! Američka banka tvrdi: Ako Rusija ovo izvede, cena nafte ide u nebesa! VIDEO

Planeta -

Globalne cene nafte mogle bi da dostignu neverovatnih 380 dolara po barelu ako američke i evropske sankcije navedu Rusiju da zauzvrat smanji proizvodnju sirove nafte, upozorili su analitičari američke investicione banke Džej-Pi Morgan Čejs, a prenosi Blumberg.

Zemlje članice G7 smišljaju komplikovan mehanizam za ograničavanje cena ruske nafte, a sve u cilju „gašenja“ finansiranja ratne mašine Vladimira Putina u Ukrajini. Putin to, naravno, ne želi da dozvoli i planira 'kontraudar'.

Kako piše Blumberg, s obzirom na solidnu fiskalnu poziciju Moskve, Rusija može sebi priuštiti smanjenje dnevne proizvodnje sirove nafte za 5 miliona barela bez prevelike štete po ekonomiju, smatraju analitičari JPMorgana. Za veći deo ostatka sveta, međutim, rezultati bi mogli biti katastrofalni.

Smanjenje dnevnih zaliha od 3 miliona barela gurnulo bi referentne cene sirove nafte u Londonu na 190 dolara, dok bi najgori scenario od 5 miliona barela mogao da znači "astronomskih" 380 dolara po barelu sirove nafte, pišu analitičari.

„Najočigledniji i najverovatniji rizik sa ograničenjem cena je da bi Rusija mogla da odluči da ne učestvuje i da umesto toga uzvrati smanjenjem izvoza. Verovatno je da bi ruska vlada mogla da uzvrati smanjenjem proizvodnje kao način da nanese bol Zapadu. tržišta nafte su na strani Rusije“, zaključuju analitičari Džej-Pi Morgana.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track