KATASTROFALNE POSLEDICE ODLUKE VRHOVNOG SUDA SAD: Desetogodišnja ŽRTVA SILOVANJA primorana da putuje u drugu državu na abortus
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

dno dna

KATASTROFALNE POSLEDICE ODLUKE VRHOVNOG SUDA SAD: Desetogodišnja ŽRTVA SILOVANJA primorana da putuje u drugu državu na abortus

Planeta -

Slučaj 10-godišnje žrtve silovanja u Ohaju, koja je bila u šestoj nedelji trudnoće i tako nepodobna za abortus u svojoj državi, zbog čega je bila prinuđena da putuje u Indijanu na proceduru, osvetlio je šokantan uticaj odluke Vrhovnog suda SAD da kriminalizuje prekid trudnoće.

Priča o devojčici izašla je na videlo tri dana nakon što je najviše sudsko telo poništio ustavom zagarantovano pravo na bezbedan prekid trudnoće, a u Ohaju je stupila na snagu zabrana vršenja abortusa posle šeste nedelje trunoće.

Dr Kejtlin Bernard, akušer-ginekolog iz Indijanapolisa, rekla je da je dobila poziv od kolege lekara iz Ohaja koji leči žrtve zlostavljanja dece i koji je tražio pomoć. Zakonodavci Indijane još nisu zabranili ili ograničili abortus, ali će to verovatno učiniti kada se specijalna sednica državne skupštine održi kasnije ovog meseca.

Pružaoci usluga abortusa poput Bernardove kažu da im je naglo porastao broj pacijenata koji u njihove klinike dolaze iz susednih država u kojima su takve procedure sada ograničene ili zabranjene.

"Teško je zamisliti da za samo nekoliko kratkih nedelja nećemo biti u mogućnosti da pružimo tu uslugu", rekla je Bernard za Kolambus dispač.

Ali slučaj desetogodišnje devojčice stavio je istaknute zagovornike zabrane abortusa u poziciju da balansiraju između prava žena i devojčica – uključujući žrtve zlostavljanja – dok brane ograničenja za abortus.

Republikanska guvernerka Kristi Noem iz Južne Dakote, koja se pominje kao potencijalna kandidatkinja republikanaca na predsedničkim izborima 2024. godine, rekla je u nedelju za CNN da smatra da je "neverovatno“ da "niko ne govori o perverznjaku, užasnom i poremećenom pojedincu koji silovao 10-godišnjakinju”.

Abortusi su sada krivična dela u Južnoj Dakoti "osim ako ne postoji odgovarajuć i razuamn medicinski razlog da je izvođenje abortusa neophodno da bi se sačuvao život trudnice“. Slučajevi incesta i silovanja nisu izuzetak prema sadašnjem zakonu Južne Dakote.

Država je u petak zabranila i medicinski abortus putem telemedicine i povećala kaznu za nelicencirano bavljenje medicinom prilikom obavljanja abortusa.

Na pitanje voditeljke da li je ispravno da desetogodišnja žrtva silovanja koja je bila trudna mora da pređe državne granice radi legalnog abortusa, Noem je rekla da je silovanje dece "pitanje koje je razmatrao i Vrhovni sud” i dodala da bi javnost takođe trebalo da se !obrati onim bolesnim pojedincima [koji] to čine našoj deci”.

Upitana da li bi tražila da se zakon promeni ako se sličan slučaj dogodi u njenoj državi, Noem je odgovorila: "Ne verujem da iz jedne tragične situacije trebalo da se rodi još jedna tragedija. Moramo još da uradimo da bismo bili sigurni da zaista živimo život u kojem je svaki život dragocen, posebno nevini životi koji su razbijeni, poput one 10-godišnje devojčice”.

Na pitanje da li bi devojčica trebalo da ima bebu, Noem je odgovorila da je "svaki pojedinačni život – svaki život dragocen. Ova tragedija je užasna. Ali, u Južnoj Dakoti danas je zakon da su abortusi nezakoniti, osim da bi se spasio život majke".

Kada su je pritisnuli pitanjem da li bi se dozvoljavanje abortusa kod 10-godišnjakinje smatralo zaštitom života majke, Noem nije isključila to tumačenje. "Da, u toj situaciji lekar, porodica, pojedinci koji su tome najbliži doneće odluke za tu porodicu“, rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track