STRAŠAN TRENUTAK PADA AMERIČKOG HELIKOPTERA: Tri mlada marinca poginula u nesreći na brodu Grin bej 2017. godine VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

tehnički problemi

STRAŠAN TRENUTAK PADA AMERIČKOG HELIKOPTERA: Tri mlada marinca poginula u nesreći na brodu Grin bej 2017. godine VIDEO

Planeta -

Novootkriveni snimak pokazuje trenutak kada se helikopter MV-22 Osprej srušio na bok američkog ratnog broda 2017. godine, ubivši tri marinca koji su bili u njemu.

Snimak, koji je prvi put objavljen proteklog vikenda, prikazuje sofisticirani helikopter - koji može da leti kao avion i da lebdi kao helikopter - kako pokušava da sleti na palubu američkog broda Grin beja usidrenog kod obale Kvinslenda, Australija, 5. avgusta 2017.

Ali helikopter - ozloglašen zbog učestalnih nesreća u kojima je od kada je prvi put predstavljen 1989. godine stradala 51 osoba - iznenada počinje da pada, udara levim motorom na palubu, krivi se na stranu a mornar koji je snimao ceo incident počinje da beži dok letelica nestaje iz vidokruga.

Nekoliko trenutaka kasnije, helikopter u kome je bilo 26 marinaca, upao je u Tihi okean. Rupa u kokpitu brzo se napunila vodom, zbog čega je letelica potonula. Tri marinca poginula su u nesreći, a njihova tela su pronađena posle 12-časovne potrage.

Stradali su Bendžamin Kros (26) iz Mejna, Natanijel Ordvaj (21) iz Kanzasa i Ruben Velasko (19) iz Kalifornije koji nisu useli da pobegnu iz kokpita helikoptera koji je potonuo.

Istraga Pentagona je kasnije zaključila da se Osprej srušio iz tehničkih problema. Rotori su mu zakazali a letelica nije imala ni dovoljan potpisak da zadrži obrazac lebdenja. Moguće je i da je Osprej bio pretežak, navodi Drajv koji je imao uvid u izveštaj.

Vojni zvaničnici su rekli da niko nije kriv za nesreću i da su trojica mladih marinaca poginuli na dužnosti, a ne od posledica nedoličnog ponašanja.

Prema izveštaju o padu, pilot aviona - major marinaca koji nije imenovan - "prepoznao je i pokušao da koriguje brzinu spuštanja od 200-300 stopa u minuti uz primenu snage pomoću poluge za kontrolu potiska".

Ali njihov pokušaj da spasu helikopter nije uspeo. Na kraju je udario u palubu Grin beja, oštetivši obližnji helikopter i udario u čelično stepenište pre nego što je zaronio u Pacifik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja