Najnovije vesti

ODLIKOVANJA ZA GENERALE Putin naredio nastavak ofanzive posle zauzimanja Luganska!
Foto: EPA/Mikhail Metzel Sputnik Kreml

RAT BEZ PREDAHA

ODLIKOVANJA ZA GENERALE Putin naredio nastavak ofanzive posle zauzimanja Luganska!

Planeta
16:25h

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojim snagma da nastave ofanzivu na istoku Ukrajine posle zauzimanja celog regiona Lugansk.

Ruske snage "treba do kraja da izvedu svoju misiju prema već odobrenim planovima", rekao je Putin u razgovoru sa svojim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji je prenosila televizija. - Nadam se da se u njihovim sektorima sve odvija kao što se odvijalu u Lugansku - dodao je Putin. On je dao ove izjave dan posle objave o povlačenju ukrajinskih snaga iz strateškog grada Lisičanska, čijim su zauzimanjem ruske i separatističke proruske snage preuzele kontrolu nad celom teritorijom Luganska.

Region Luganska i susednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage nameravaju da osvoje u celosti. Ministar odbrane Šojgu je rekao da ruske snage sprovode deminiranje grada Lisičanska. Putin je rekao da će dva generala, Aleksandar Lapin i Esedula Abačev, biti proglašena Herojima Rusije zbog njihove uloge u borbama u Ukrajini, bez davanja dodatnih detalja. Rusija koja taj tip informacija drži uglavnom u tajnosti nedavno je otkrila imena dvojice generala Sergeja Surovikina i Aleksandera Lapina, koji vode ofanzivu na Lisičansk.

Putin je rekao da su njih dvojica njega "direktno izveštavala o svojoj misiji i o svojim predlozima za nastavak ofanzivnih operacija". Zauzimanje Lisičanska koji, zajedno sa susednim Severodonjeckom predstavlja strateško čvorište, dozvljava ruskim i separatističkim snagama da lakše idu ka zapadu i ključnim gradovima Slovjansk i Kramatorsk, dva najveća grada u Donbasu koja su još pod kontrolom ukrajinske vojske. Danas je visoki zvaničnik separatista Vitalij Kiseljev rekao da ruske snage napreduju u dva pravca ka mestu Siversk na putu ka Slovjansku i Kramatorsku. Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track