NEMAČKI ENERGETSKI GIGANT NA RUBU KOLAPSA: Moskva zatvara slavine, kompaniji treba 9 milijardi evra pomoći
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

rat i posledice

NEMAČKI ENERGETSKI GIGANT NA RUBU KOLAPSA: Moskva zatvara slavine, kompaniji treba 9 milijardi evra pomoći

Planeta -

Nemački energetski div Uniper SE pregovara s vladom o potencijalnom paketu pomoći od čak 9 milijardi evra, prenosi Blumberg.

Vlada razmatra primenu niza mera, uključujući zajmove, preuzimanje vlasničkog udela i prebacivanje dela porasta troškova na klijente, rekla su dva izvora upoznata sa situacijom.

Ministarstvo finasija i Uniper odbili su da komentarišu ove informacije. Kompanija, koja je najveći uvoznik ruskog gasa u Nemačkoj, prošle nedelje je saopštila da je u pregovorima sa vladom kako bi osigurala likvidnost. Deonice Unišera su u ponedeljak potonule 28 posto na tržišnu vrednost od 4,14 milijardi evra.

Nemačka, koja je svoj trenutni ekonomski model izgradila na jeftinom ruskom gasu, traži način da se izbori sa ograničenim isporukama i skokom cena koji su posledica EU sankcija Moskvi i njihovog odgovora na embargo, piše Blumberg.

Nemački ministar ekonomije Robert Habck upozorio je da gasna kriza može da izazove kolaps na tržištu, slično kao što investiciona bankarska kompanija Liman braders (Lehman Brothers) svojim krahom pokrenula veliku finansijsku krizu.

Kao deo plana, vlada priprema zakon koji bi državi omogućio preuzimanje udela u posrnulim energetskim kompanijama, tvrde dve osobe upoznate sa situacijom. Berlin će takođe preustiti kupcima da preuzmu veći teret rastućih cena gasa. Vlada bi ove sedmice trebalo da odobri predlog zakona. Analitičari procenjuju da smanjene ruske isporuke gasa koštaju Uniper 30 miliona evra dnevno.

Šira ekonomija je takođe u opasnosti, dok vlada pokušava da obuzda posledice krize za potrošače i industriju. Izrađeni su planovi racionalizacije, što bi moglo dovesti do toga da će se ogromna nemačka industrija suočiti sa nestašicama.

"Mi nemamo posla sa donošenjem nekakvih nestalnih odluka, već ekonomskim ratom, potpuno racionalnim i vrlo jasnim", rekao je Habek u subotu. "Nakon smanjenja (isporuka) od 60 posto, ono što sledi je logično".

Nemački kancelar Olaf Šolc signalizirao je tokom vikenda da bi vlada mogla da upotrebi alate za spašavanje osmišljene tokom pandemije kovida, kako bi spasili avioprevoznika Lufthanzu. Nemačka je kompaniji izdala zajmove i preuzela 20 posto udela, uz zabranu isplate dividendi i bonusa menadžmentu.

Kurir.rs/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja