NATO ČLANICE DANAS POTPISUJU PROTOKOLE O PRISTUPANJU ŠVEDSKE I FINSKE: Biće im potrebno 6 do 8 meseci da postanu članice Alijanse
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

rat i posledice

NATO ČLANICE DANAS POTPISUJU PROTOKOLE O PRISTUPANJU ŠVEDSKE I FINSKE: Biće im potrebno 6 do 8 meseci da postanu članice Alijanse

Planeta -

Članice Severoatlantske alijanse potpisaće danas pristupne protokole nužne za pozivanje Švedske i Finske u vojni savez na svečanosti u sedištu NATO u Briselu.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde i njen finski kolega Peka Havisto učestvovaće će na svečanosti uz predstavnike 30 članica zapadnog vojnog saveza.

Protokoli omogućuju generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu da uputi zvaničan poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže savezu, ali bi proces ratifikacije mogao da potraje.

Buduće članice moraju da prođu protokole, proces koji obično uključuje nacionalne parlamente. Procenjuje se da će proći još šest do osam meseci pre nego što Švedska i Finska uđu u NATO.

Protokoli o pristupanju mogli su biti potpisani ranije, ali je Turska u poslednjem trenutku pre početka samita NATO-a u Madridu prošle nedelje odustalaod svog protivljenja primanju nordijskih zemalja u članstvo.

Ankara je optužila Stokholm i Helsinki da podržavaju Kurdistansku radničku stranku (PKK) i kurdsku miliciju YPG sa sedištem u Siriji, koje Turska smatra terorističkim grupama. Obe zemlje su odbacile te optužbe.

Švedska i Finska odustale su od politike vojne neutralnosti zbog rata u Ukrajini i podnele zahtev za članstvo u NATO 18. maja, ali je Turska nedeljama blokirala njihovu kandidaturu.

Članstvo u NATO mora biti jednoglasno prihvaćeno unutar Alijanse.

Ankara je odustala od blokade nakon što su se trojica lidera dogovorili da će sarađivati u borbi protiv terorizma, uključujući sporazume o izručenju i nakon obećanja o ukidanju embarga na oružje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja