AMERIČKI HIMARS NIJE IMAO ŠANSE: Rusi objavili snimak uništenja raketnih lansera SAD koji su data Kijevu! VIDEO
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, Printscreen/Rambler

nepotvrđeno

AMERIČKI HIMARS NIJE IMAO ŠANSE: Rusi objavili snimak uništenja raketnih lansera SAD koji su data Kijevu! VIDEO

Planeta -

Ruske oružane snage uništile su dva napredna raketna sistema HIMARS američke proizvodnje i njihova skladišta municije u istočnoj Ukrajini, saopštilo je u sredu rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da je Rusija uništila dva lansera za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučivali Kijevu.

Takođe se navodi da su ruske snage uništile dva skladišta municije u kojima su se skladištile rakete za HIMARS u blizini linije fronta u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj oblasti Donjeck - glavnom fokusu ruskih trupa nakon zauzimanja Luganska tokom vikenda.

Ministarstvo je objavilo video snimak na kojem se vidi udar. Rojters nije mogao nezavisno da proveri udar.

Ukrajina je do početka jula dobila samo četiri sistema HIMARS, navodi se u izveštaju Evropskog saveta za spoljne poslove. SAD su se obavezale da će isporučiti osam do sredine jula.

Zapadno snabdevanje oružjem bilo je presudno za napore Ukrajine da potisne desetine hiljada ruskih vojnika koje je Moskva poslala svom prozapadnom susedu 24. februara u, kako kaže, „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track