JEDINA KONGRESMENKA UKRAJINSKOG POREKLA NIKAD BRUTALNIJA: Bajden i Zelenski da prestanu da se igraju! Dala ključan zahtev! VIDEO
Foto: Screenshot YT Victoria Spartz, AP Patrick Semansky, AP Andrew Kravchenko

direktno

JEDINA KONGRESMENKA UKRAJINSKOG POREKLA NIKAD BRUTALNIJA: Bajden i Zelenski da prestanu da se igraju! Dala ključan zahtev! VIDEO

Planeta -

Kongresmenka Viktorija Sparc, prva i jedina članica Kongresa rođena u Ukrajini, javno je kritikovala predsednika Džoa Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog toga kako su vodili rusku invaziju na Ukrajinu.

Republikanka iz Indijane optužila je oba lidera da se "igraju politikom sa životima ljudi" u izjavi od srede koja je dala nekoliko detalja objašnjavajući njene kritike obe vlade. Njena kancelarija nije dala odgovore na listu pitanja Vašington Egzaminera.

„Predsednik Bajden mora da prestane da se bavi politikom, da ima jasnu strategiju i da uskladi bezbednosnu pomoć sa našom strategijom; predsednik Zelenski mora da prestane da se bavi politikom i pozorištem i da počne da upravlja kako bi bolje podržavao svoju vojsku i lokalne vlade; Kongres mora da uspostavi odgovarajući nadzor nad kritičnu infrastrukturu i isporuku oružja i pomoći“, rekla je ona, izlažući svoje tri „hitne akcije potrebne da se situacija stavi pod kontrolu“.

Prva njena kritika nije neuobičajena u republikanskim krugovima, a mnogi optužuju administraciju da se ne trudi dovoljno daleko za Ukrajinu, iako su je njeni negativni komentari o Zelenskom svrstali u mnogo manju kategoriju. Odlazeći kongresmen Medison Kotorn je u martu ukrajinskog predsednika nazvao „nasilnikom”.

Konačni zahtev kongresmenke, način da se prate milijarde dolara američkih Vojna pomoć koja se pruža ukrajinskoj vojsci takođe nije neuobičajena potraga. Ranije ove godine, Sen. Rand Pol je izneo ukrajinski zakon o pomoći u iznosu od 40 milijardi dolara, zahtevajući da se u zakon uključi amandman koji bi omogućio generalnom inspektoru da nadgleda kako se sredstva troše. Sparc je glasala za predlog zakona.

Bela kuća nije odgovorila na zahtev za komentar u vezi sa kritikom napora administracije prema ratu u Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track