03:05

RUSIJA OD PRODAJE ENERGENATA KINI I INDIJI ZARADILA 24 MILIJARDE DOLARA! Nadomestile sve postojeće gubitke zbog uvedenih sankcija

saveznici

KINA U NATO DOKUMENTU UVRŠTENA KAO NAJVEĆI STRATEŠKI IZAZOV Arežina: Učvršćuju prijateljstvo sa Rusijom, ali i paze na poteze

Planeta -

Rusija ima jake saveznike u Kini, Indiji i celom bloku okupljenom oko njih. Ove saveznice kroz izvor robe iz Rusije nadomestile su sve gubitke koji su postojali zbog uvedenih sankcija od strane Evropske unije i Amerike.

Kina je potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte, gasa i ugalj tokom tri meseca do kraja maja, što je skoro duplo više nego godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci kineske carine.

nafta, cisterne
foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Indija je u istom periodu za nabavku ruskih energenata izdvojila 5,1 milijardu dolara, ili preko pet puta više nego pre godinu dana. Rusija je, s druge strane, zabeležila rast prihoda od 13 milijardi dolara od izvoza energije u te dve zemlje u odnosu na iste mesece 2021, što joj pomaže da nadoknadi smanjene kupovine iz SAD-a i nekih drugih zemalja koje su zabranile ili smanjile uvoz kako bi kaznile Rusiju zbog rata.

Ovakav bilans ne odgovara Americi koja vrši pritisak na Kinu da prekine saradnju sa Rusijom, ali pozitivnog odgovora nema.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Da li je Kina najjači Ruski saveznik analizirali su u Jutarnjem programu Kurir televizije autorka knjige "Kina u Evropi" Sanja Arežina i analitičar Nikola Tomić.

Arežina je istakla činjenicu da se Kina u samom početku ukrajinske krize izjasnila kao država koja jača svoje strateško prijateljstvo sa Rusijom.

- Svakako da je na neki način Kina ojačala, videli smo odmah u startu ovog sukoba da se Kina izjasnila kao država koja jača svoje strateško partnerstvo sa Rusijom. Sa jedne strane Kina učvršćuje svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali sa druge strane pazi kakve poteze vuče kako ne bi izazvala te sekundarne sankcije od strane Amerike i drugih saveznika. Možemo reći da svaka država gleda svoj interes. Videćemo naravno u kakvom smeru će se u narednom periodu njih odnos razvijati - rekla je gostujući u Jutarnjem programu Kurir televizije Sanja Arežina.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Analitičar Nikola Tomić podsetio je na najnoviji strateški dokument NATO-a da je Kina po prvi put označena kao najveći stateški izazov.

- U najnovijem strateškom dokumentu NATO-a Kina prvi put uvrštena kao najveći strateški izazov. Sa druge strane, američka administracija je označila pre mesec dana kao najveću stratešku pretnju Americi dok su Rusiju označili kao direktnu pretnju. To su izrazi koji su se koristili. Odnos Zapada i Rusije se bojim se neće smiriti, već samo više zaoštriti. Nadajmo se da će to zaoštravanje biti samo političko, a Zapad i Kina imaju mnogo nerešenih pitanja. Tajvan je moram da napomenem najosetljivije pitanje - kaže Tomić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

29:19

KINA IMA RAZUMEVANJA ZA RUSIJU I ZNA O PRITISKU NATO Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu OVO JE SLEDEĆI KORAK KINEZA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track