ŽESTOKE PRETNJE IZ MOSKVE: Rusija preti da će uzeti Aljasku od SAD ako se zaplenjena ruska sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine
Foto: Profimedia

rat i posledice

ŽESTOKE PRETNJE IZ MOSKVE: Rusija preti da će uzeti Aljasku od SAD ako se zaplenjena ruska sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine

Planeta -

Predsedavajući ruske Dume Vjačeslav Volodin uputio je pretnju Sjedinjenim Državama.

Amerika bi trebalo da zna, pre nego što počne da troši zamrznuta ruska sredstva da i mi imamo nešto što ćemo da uzmemo, rekao je Volodin i poručio Vašingtonu da "pripazi na Aljasku".

Rusija je u 18. i 19. veku imala više ispostava u Severnoj Americi, a jedna od prvih i najdugovečnijih je bila Aljaska. Ruski car Aleksandar II prodao je teritoriju američkom predsedniku Endruu Džonsonu 1867. godine za 7, 2 miliona dolara - što bi danas bilo 144 miliona. Aljaska je 1959. godine postala jedna od američkih država.

"Pristojnost nije slabost. Uvek imamo čime da odgovorimo", rekao je Volodin. "Neka se Amerika seti Aljaske kada počnu da troše naše resurse u inostranstvu, neka se sete da i mi imamo nešto što možemo da uzmemo".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski više puta je predlagao da se zaplenjena ruska imovina iskoristi za obnovu Ukrajine. Kijev procenjuje da će za potrebu obnove biti potrebno 750 milijardi dolara.

Ukrajinska ideja je ponegde i prihvaćena pa je tako Kanada usvojila zakone na osnovu kojih ruska sredstva mogu da se iskoriste za obnovu a slični zakoni se razmatraju i u EU.

To je izazvalo bes u Rusiji, piše Dejli mejl, toliki da je poslanik Pjotr Tolstoj, čukun unuk Lava Tolstoja, pozvao na organizovanje referenduma na Aljasci o povratku pod okrilje Rusije.

Britanski medij navodi da Rusija ima običaj da organizuje lažne referendume na teritorijama koje planira da pripoji, kao što je to bio slučaj sa Krimom 2014. kada je 96 posto ljudi glasalo da se pripoje Rusiji.

Ovo nije prvi put da Rusija preti uzimanjem Aljaske. Na samom početku rata, član dume Oleg Matvejčev je zatražio od Vašingtona da Rusiji vrati ne samo Aljasku već i Fort Ros u Kaliforniji, naselje iz 19. veka koje se nalazi pored današnjeg San Franciska.

Matvejčev je zatražio povraćaj kompletne ruske imovine, carske imovine, imovine Sovjetskog saveza i sadašnje Rusije koju su zaplenile SAD". Među tom imovinom su i Aljaska i Fort Ros a Vašington bi mogao da ponudu "zasladi" i Antarktikom.

"Mi smo ga otkrili, stoga on pripada nama", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja