NAJVEĆA NUKLEARNA PODMORNICA BELGOROD UŠLA U OPERATIVNU UPOTREBU RUSKE MORNARICE Nosač torpeda atomskog trpeda Posjedon operativan
Foto: Sergey Yakovlev / Alamy / Alamy / Profimedia

održana svenača primoredaja

NAJVEĆA NUKLEARNA PODMORNICA BELGOROD UŠLA U OPERATIVNU UPOTREBU RUSKE MORNARICE Nosač torpeda atomskog trpeda Posjedon operativan

Planeta -

Ruska ratna mornarica uvela je u operativnu upotrebu nuklearnu podmornicu K 239 Belgorod posle 40 godina. koja je najveća podmornica koju su rusi uveli posle klase Tajfun.

Za primer je dovoljno reći da je maksimalna dužina Belgoroda 178 metara, dok klasa Tajfun uma 175 m. Strateška nuklearna podmornica Borej II ima 176 m.

Ova podmornica već duže vreme izazivala je zebnju u vojnim i mornaričkim krugovima na Zapadu jer ova podmornica po ruskim planovima biće naoružana čuvenim ruskim podvodnim nuklearnim torpedom Posejdon i špijunskim mini podmornicama.

Pošto torepdo Posejdon i dalje nije operativan pretpostavlja se da će permanentni zadatak ovih podmornica biti izviđanje i prebacivanje mini podmornica u okviru zona osmatranja.

Svečana ceremonija održana je u brodogradilištu Sevmaš gde je potpisan sertifikat o prijemu istraživačke podmornice kako je u ruskoj mornarici Belgorod obeležen.

Na svečanoj ceremoniji, u prisustvu rukovodstva Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Ratne mornarice, uprava Arhangelske oblasti, grada Severodvinska, predstavnika brodogradnje, potpisan je prijemni list. Na ceremoniji podizanja Andrejevske zastave, glavnokomandujući Ratne mornarice Nikolaj Evmenov je istakao:

„Danas je značajan dan za nas – potpisivanje prijemnog sertifikata za istraživačku podmornicu Belgorod i njeno prebacivanje u flotu. Prilikom stvaranja broda primenjena su napredna dostignuća nauke i najnovije tehnologije izgradnje koristeći postojeće tehničke rezerve. Podmornica „Belgorod“ otvara nove mogućnosti za Rusiju u sprovođenju različitih studija, omogućava izvođenje raznovrsnih naučnih ekspedicija i spasilačkih operacija u najudaljenijim predelima Svetskog okeana. Ovo je rezultat nesebičnog rada brodograditelja AD „PO „Sevmaš“, inženjera i konstruktora Centralnog konstruktorskog biroa MT „Rubin“, stručnjaka Ratne mornarice, radnika srodničkih preduzeća iz cele Rusije. Ukupan zadatak izgradnje Belgorodske podmornice je završen. Želim posadi uspešnu plovidbu i sedam stopa ispod kobilice!

Prvi zamenik guvernera - predsednik Vlade Arhangelske oblasti Aleksej Alsufjev, zamenik generalnog direktora za vojnu brodogradnju i posebne programe USC AD Vladimir Koroljov, generalni direktor proizvodnog udruženja Sevmaš Mihail Budničenko, gradonačelnik Belgoroda Anton Ivanov, generalni direktor Centralnog Projektantski biro Ministarstva saobraćaja "Rubin" Igor Vilnit je takođe istakao doprinos fabrike, projektantske organizacije i kooperativnih preduzeća u stvaranju najnovije tehnologije. „Ovo je nova stranica u istoriji preduzeća, to je i čast i odgovornost. Zahvaljujući koherentnosti rada tima, ovakva dostignuća postaju moguća“, rekao je Vladimir Koroljov. – Svetski okean je, zapravo, poslednja granica na našoj planeti kojom čovečanstvo još nije u potpunosti ovladalo. Ulazak ove podmornice u mornaricu otvara nove mogućnosti.”

Podmornicu Belgorod je konstruisao je Centralni konstruktorski biro Rubin za pomorsko inženjerstvo, a izgradilo je Severno mašinsko preduzeće AD. Brod je dizajniran za rešavanje različitih naučnih problema, izvođenje operacija potrage i spasavanja, a može se koristiti i kao nosač za spasavanje dubokomorskih i autonomnih podvodnih vozila bez ljudske posade.

Belgorod spada u jedno od najmanje poznatih ruskih podmornica. Pored klase Lošarik. Podmornica je porinuta u more 2021 godine, probna opitovanja na moru vršena su od juna 2021. a godinu dana kasnije podmornica je ušla u operativnu upotrebu ruske mornarice. Planovi za izgradnju ove podmronice napravljeni su bili još pre 40 godina, da bi konkretni plan realizacije krenuo tek 2016. godine.

Dodouše izgradnja podmornice Belgorod počela je već 1992. godine u okviru projekta 949A Antej (Oskar II klasa), ali su tada radovi stali. Zatim su krajem 2012. godine odlučili da izgrade nedovršenu podmornicu Belgorod za specijalne misije i zadatke spasavanja po projektu 09852, čiji su detalji držani u tajnosti.

Ruski predsednik Putin je 2018. godine u svom obraćanju Dumi o stanju u Rusiji okrio da, između ostalog, Rusija razvija novi robotski podvodni dron, ali više torpedo koji je kasnije dobio ime Posejdon. Iako to nije zvanično potvrđeno, mnogi vojni analitičari tvrde da je nova podmornica Belgorod namenjena za transport do šest strateških trpeda Posejdon ili čak mini nuklearnih podmornica.

Na Zapadu u mornaričkim krugovima NATO veruje se da je ova podmornica nosač strateških nuklearnih torpeda Posjedon, kao i da će biti korišten za tajne misije ruske mornarice na Artiku, Pacifiku, Atalnskom okeanu. Za sada je poznato da će ova podmornica biti u sastavu Glavne direkcije za istraživanje dubokog mora (GUGI).

Poznavaoci podmirnica tvrde da je u pitanju modfikovana napadna nuklearna podmornica Oskar II kao što je bila potonula podmornica Kursk. Međutim, Belgorod je mnog veći, ali komandni most podmornice jeste identičan kao kod napadne nuklearne podmornice klase Antej odnosno po NATO nomeklaturi Oskar.

Za sada nije poznato da li će se nastaviti serijska gradnja ovog tipa ruskih podmornica, jer opremanje strateških snaga mornaice i dalje ostaju strateške nuklearne podmornice Borej - A ili po NATO nomeklaturi Jurij Dolgorki II.

Međutin uloga ove nuklearne podmornice zapravo će najverovatnije dok posjedno ne stigne u operativnu upotrebu biti specijalne miisje na morskom dnu. To znači da če ove podmornice imati po nekoliko autonomnih podvodnih plovila bez ljudske posade za osmatranje, praćenje većin plovnih sastava NATO podmornica na severnom Atalntiku, prisluškivanja podvodnih komunikacionih kablova, ali i njihovo uništavanje. Zapravo Belgorod je definisan i kao matični brod za specijalne zadatke.

Ranije je saopšteno da će Belgorod biti eksperimentalni nosač bespilotnih podvodnih plovila Posejdon, redovni nosač će biti nuklearna podmornica Habarovsk projekta 09851. Ukupno je planirana izgradnja četiri ovakve podmornice nosača nukelarnog torpeda Posejdon po dva za severnu i pacifičku flotu. Tri od njih biće izgrađena u okviru sadašnjeg državnog programa naoružanja do 2027. godine, a još jedna će najverovatnije biti izgrađena u okviru novog programa , koji tek treba da se donese.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track