UHAPŠENI PRIPADNICI BUNDESVERA Nemački vojnici planirali napad na Krimski most!
Foto: Reuters

osujećena akcija

UHAPŠENI PRIPADNICI BUNDESVERA Nemački vojnici planirali napad na Krimski most!

Planeta -

Neposredno pre hapšenja oni su bezuspešno pokušali da ukradu ronilačku opremu iz mornaričke baze baze Ekernferde kod Kila

Na meti... Krimski most
Na meti... Krimski mostfoto: Profimedia/Vitaly Timkiv/Sputnik

Dvojica pripadnika Bundesvera, nemačkih oružanih snaga, osumnjičeni su da su planirali napad na Krimski most, koji preko Kerčkog moreuza povezuje Krim s ruskim kopnom. Kako je preneo Štern, nedeljnik iz Hamburga, oni su uhapšeni zajedno s grupom provalnika koji su krali iz vojnih baza. Njihov plan je bio da most raznesu eksplozivom, navode izvori iz policije. - Grupa provalnika je dugo bila pod istragom. Među njima su bila dvojica vojnika koji su imali sulud plan - objavio je Štern pozivajući se na izvore bliske policiji u Kilu.

Policija je hapšenje, koje nije privuklo pažnju medija, izvršila još 22. maja. Istraga se fokusirala na provale u vojne baze tokom kojih su kradeni oružje, eksploziv i municija, koji su potom prodavani na crnom tržištu. Plan da se uništi most je slučajno otkriven tokom prisluškivanja telefona jednog od uhapšenih. U tom razgovoru dvojica muškaraca su raspravljala o tome koja vrsta materijala je korišćena za pravljenje mosta dugačkog 19 kilometara i koji eksploziv bi trebalo da bude upotrebljen. Neposredno pre hapšenja vojnici su bezuspešno pokušali da ukradu ronilačku opremu iz mornaričke baze Ekernferde kod Kila. Nekoliko dana kasnije trebalo je da otputuju u Ukrajinu. U njihovim kućama pronađeni su oružje, eksploziv i municija. Uhapšeni su izvršili nekoliko krađa iz vojnih baza.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu zvaničnici u Kijevu su u nekoliko navrata najavljivali da im je cilj da se uništi Krimski most. Preko ovog mosta Rusija je na Krim poslala značajne vojne snage, koje su potom izvršile prodor na jug Ukrajine, gde su osvojile hersonsku oblast na zapadu i grad Marijupolj na istoku posle žestokih borbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja