ŠINZO ABE NIJE IMAO ŠANSE: Jeziva fotografija snimljena pre atentata govori sve! VIDEO
Foto: Toshiharu Otani / AFP / Profimedia

tuga

ŠINZO ABE NIJE IMAO ŠANSE: Jeziva fotografija snimljena pre atentata govori sve! VIDEO

Planeta -

Pojavila se zastrašujuća fotografija trenutka kada osumnjičeni ubica bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea ležerno stoji iza njega neposredno pre nego što ga je ubio.

Na slikama se vidi Abe – koji je bio japanski lider sa najdužim stažom – kako počinje govor na skupu u zapadnoj regiji Nara, osmehujući se dok okupljeni oko njega tapšu.

Samo nekoliko koraka iza njih stajao je čovek nevinog izgleda, u vojničkim pantalonama, sa torbom okačenom oko leđa i maskom na licu. Po položaju ruku na fotografiji zaključuje se da se da se i on pridružio aplauzu.

U roku od nekoliko minuta nakon što je političar počeo svoj govor, taj isti čovek — identifikovan kao nezadovoljni 41-godišnji veteran Tecuja Jamagami — prišuljao se Abeu i upusao ga s leđa.

Snimak sa lica mesta prikazuje Abea, obučenog u tamnoplavo odelo, kako podiže pesnicu tokom svog strastvenog govora — sa kamerom koja se zatim trese kada su odjeknula dva glasna pucnja.

Na snimku se zatim vidi kako Abe pada na zemlju, a obezbeđenje trče ka njemu. Drži se za grudi, a košulja mu je umrljana krvlju.

U sledećem trenutku, obezbeđenje skače na istog čoveka koji je nekoliko trenutaka ranije bio na iza političara.

U blizini na zemlji vidi se velika dvocevna naprava. Čini se da je to pištolj improvizovan u kućnim uslovima, što objašnjava kako je Abe upucan u zemlji sa nekim od najstrožih zakona o oružju na svetu.

Bivši premijer je helikopterom prebačen u bolnicu, ali nije disao i srce mu je stalo.

Lekari su se borili da spasu Abea, ali je preminuo u 17.03. po lokalnom vremenu, oko pet i po sati nakon što je upucan.

Iskrvario je nasmrt iz dve duboke rane, jedne na desnoj strani vrata, rekao je lekar na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija. Bivši lider nije imao vitalne znakove kada je doveden.

Bio je to prvi atentat na aktuelnog ili bivšeg japanskog premijera od predratnog militarizma 1936. godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track