NAJSTARIJI FOSIL LJUDSKOG PRETKA OTKRIVEN U EVROPI? Naučnici pronašli fragment čeljusti hominida star 1,4 miliona godina
Foto: EPA-EFE/SANTI OTERO

ljudska istorija

NAJSTARIJI FOSIL LJUDSKOG PRETKA OTKRIVEN U EVROPI? Naučnici pronašli fragment čeljusti hominida star 1,4 miliona godina

Planeta -

Fragment čeljusti otkriven prošlog meseca na severu Španije mogao bi da bude najstariji fosil ljudskog pretka dosad pronađen u Evropi, smatraju španski paleontolozi.

Naučnici veruju da je fosil pronađen 30. junana arheološkom nalazištu Atapuerka na severu Španije star oko 1,4 miliona godina.

Do sada je najstariji fosil hominida, izumrlih primata sa ljudskim obeležjima, bila čeljust pronađena na istom mestu 2007. godine, za koju je procenjeno da je stara 1,2 miliona godina.

Atapuerka sadrži jednu od najbogatijih zbirki predmeta iz ljudske praistorije u Evropi.

Istraživači će sada morati da dovrše prvu procenu starosti fragmenta čeljusti koristeći naučne tehnike datiranja, rekao je paleoantropolog Hose-Marija Bermudez de Kastro, jedan od šefova istraživačkog projekta Atapuerka.

Budući da je fragment čeljusti pronađen otprilike dva metra ispod sloja zemlje gde je 2007. pronađena čeljust, "logično je i racionalno misliti da je stariji", rekao je on.

Naučno datiranje fragmenta čeljusti će obaviti Nacionalni centar za istraživanje ljudske evolucije u Burgosu, gradu udaljenom otprilike 10 kilometara od Atapuerke.

Postupak datiranja bi trebalo da traje između šest i osam meseci, rekao je Bermudez de Kastro.

Analiza bi mogla da pomogne da se odgonetne kojoj vrsti hominida fragment čeljusti pripada i da pomogne u boljem razumevanju evolucije ljudi na evropskom kontinentu.

Naučnici do sada nisu mogli sa sigurnošću da odrede kojoj je vrsti hominida je pripadala čeljust pronađena 2007. ali veruju da je možda reč o homo antecesoru, vrsti otkrivenoj 1990ih.

Fondacija Atapuerka, koja upravlja nalazištem, saopštila je da je "vrlo verovatno" da fragment čeljusti "pripada jednoj od prvih populacija koje su kolonizovale Evropu".

Arheološko nalazište Atapuerka je 2000. godine stavljeno na Uneskovu listu svetske baštine i sadrži hiljade fosila hominida i njihovih alata, uključujući i kremen star 1.4 miliona godina pronađen 2013.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track