KO NEMA ZA RAČUNE, GREJAĆE SE U KOLEKTIVNOM CENTRU! NEMAČKA SE VEĆ SAD SPREMA ZA ZIMU Strah od nestašice gasa i cene struje
Foto: Shutterstock

Vlasti nemačkih gradova formiraju krizne štabove

KO NEMA ZA RAČUNE, GREJAĆE SE U KOLEKTIVNOM CENTRU! NEMAČKA SE VEĆ SAD SPREMA ZA ZIMU Strah od nestašice gasa i cene struje

Planeta -

BEOGRAD - Vlasti nemačkih gradova formiraju krizne štabove i razvijaju planove kako bi omogućili grejanje građanima koji tokom predstojeće zime ne budu mogli da plaćaju račune.

Vlasti Ludvigshafena, u nemačkoj državi Rajna-Palatinat, imaju u planu da organizuju kolektivni centar u sportskoj hali gde bi građani koji ne mogu da se izbore sa poskupljenjem gasa i struje mogli da se zagreju.

- Trenutno se pripremamo za sve vanredne scenarije za jesen i zimu - rekla je gradonačelnica Juta Štajnruk za Bild.

smrzavanje, grejanje
foto: Shutterstock

Za ove potrebe se razmatra preuređenje sportskog centra "Fridrih Ebert Hale" u Ludvigshafenu, koji je donedavno služio kao vakcinalni centar. "Bild" piše da sličan plan postoji i u Nojštatu, Frankentalu i Landauu. Drugi planovi za uštedu energije uključuju gašenje rasvete u javnim zdanjima i isključivanje semafora tokom noći, prenosi Blic.

U gradu Rendsburgu je otkazano pravljenje tradicionalnog božićnog klizališta. Portparolka gradskih vlasti je rekla da rashladne jedinice troše mnogo struje, i da bi bilo neodgovorno trošiti energiju zbog predviđene nestašice gasa.

Nemačke vlasti već mesecima pozivaju stanovništvo da štedi struju kako bi se do zime napunila skladišta gasa. Nemačka je u velikoj meri zavisna od gasa iz Rusije, ali su zbog sankcija isporuke smanjene. Kapaciteti postrojenja u Nemačkoj su u ovom trenutku popunjeni 63 odsto.

temperatura, zima, smrzavanje, niska temperatura, sneg
foto: Shutterstock

U ponedeljak počinje zakazana godišnja inspekcija gasovoda Severni tok, kojim Nemačka dobija gas iz Rusije. Od 11. do 21. jula isporuke preko tog gasovoda će potpuno prestati.

Kako je ranije preneo "Bild", pozivajući se na prognoze Stambenog saveza, poskupljenje struje u Nemačkoj će 2022. pogoditi potrošače teže nego što se mislilo. U ovom udruženju se pretpostavlja da će dodatni troškovi za domaćinstva koja čini jedno lice biti 2.700 € godišnje, a za četvoročlanu porodicu - 5.000 €. Metodologija obračuna nije objašnjena u članku.

smrzavanje, grejanje
foto: Shutterstock

Cene energenata rastu u Nemačkoj od kraja 2021. godine, a ta dinamika se ubrzala nakon početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Nemačke, u junu su troškovi energenata porasli za 38 odsto. Nemačka vlada takođe planira da potpuno prekine svoju zavisnost od ruskog gasa do 2024. godine.

Kurir.rs/Bild/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track