UKRAJINSKI GUBICI U LJUDSTVU SVE VEĆI! Ministar odbrane Aleksij Reznikov: Vlada velika iscrpljnost u našoj vojsci!
Foto: Printscreen/Twitter

Traže artiljerijska oruđa velikog dometa

UKRAJINSKI GUBICI U LJUDSTVU SVE VEĆI! Ministar odbrane Aleksij Reznikov: Vlada velika iscrpljnost u našoj vojsci!

Planeta -

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov izjavio je da vlada velika iscrpljenost u ukrajinskoj vojsci i otkrio je da su gubici u ljudstvu sve veći. O tome je govorio u intervjuu za “The Wall Street Journal”.

“Moramo da nadogradimo naše jedinice, da ih zamenimo i rekonstruišemo, jer imamo velike gubitke. Želimo više oklopnih vozila, više naoružanja od naših partnera. Moramo da obnovimo neke oblasti, ažuriramo utvrđenja i planiramo novu operativnu strategiju”, rekao je on.

Prema Reznikovu, raketni sistemi kratkog dometa "Džavelin" i "NLAV" više nisu na listi prioritetne opreme za Oružane snage Ukrajine, a sada su Kijevu potrebna artiljerijska oruđa velikog dometa.

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je da će skladišta municije postati legitimne mete Vazdušno-kosmičkih snaga u Ukrajini.

Da podsetimo, Nemačka odlaže dodelu pomoći Ukrajini od Evropske unije u iznosu od devet milijardi evra zbog neslaganja sa Evropskom komisijom oko izvora finansiranja, piše italijanski list “Corriere della sera”.

Kako prenose mediji, odluka o sledećem paketu pomoći doneta je na samitu Evropske unije krajem juna. Međutim, nemački ministar finansija Kristijan Lindner usprotivio se pomoći Kijevu na račun zajedničkog evropskog duga.

On je trenutno odobrio samo milijardu tranše koja će ići Kijevu pre kraja jula. U međuvremenu, Kijev tvrdi da je Ukrajini potrebno pet milijardi dolara mesečno, a spekuliše se da će Ukrajina odustati od otplate spoljnog duga od 900 miliona evra u septembru. Ukoliko Nemačka i Ukrajina brzo ne pronađu zajednički jezik, Rusija će to iskoristiti i "materijalizovati" zbog najava da bi uskoro mogla da napadne Herson.

Kurir.rs/Mondo/The Wall Street Journal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track