BAJDEN ODBRUSIO OCU KOJI JE IZGUBIO SINA U MASOVNOJ PUCNJAVI: Ove reči ga ispak nisu ućutkale! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

bruka

BAJDEN ODBRUSIO OCU KOJI JE IZGUBIO SINA U MASOVNOJ PUCNJAVI: Ove reči ga ispak nisu ućutkale! VIDEO

Planeta -

Predsednik Džo Bajden je rekao čoveku koji je izgubio sina u pucnjavi u školi u Parklendu 2018. da „sedne dole“ dok je otac prekidao Bajdena tokom govora u ponedeljak u kojem je hvalio dvopartijski zakon o kontroli oružja.

„Uprkos zagovornicima, možemo da napravimo značajan napredak u suočavanju sa nasiljem vatrenim oružjem“, rekao je Bajden na snimku govora koji je CSPAN objavio na Tviteru.

Manuel Oliver, čiji je sin Hoakin bio među 17 ljudi ubijenih u masovnoj pucnjavi u Parklendu, čuo se kako viče u pozadini.

„Sedite. Čućete šta imam da kažem“, rekao je Bajden, dok je Oliver nastavio da viče na predsednika. Nekoliko trenutaka kasnije, predsednik je dodao: "Dozvolite mi da završim svoje komentare. Pustite ga da priča. Neka priča."

Nije odmah bilo jasno šta je Oliver rekao.

Ranije u ponedeljak, Oliver je rekao za Si-En-En da novi zakon o oružju koji je usvojen nakon nedavne talase masovnih pucnjava visokog profila „nije dovoljan” da se pozabavi nasiljem.

Većina Amerikanaca (64%) odobrava novi zakon o oružju, uključujući 32% koji su rekli da snažno odobravaju zakon, prema novoj anketi istraživačkog centra Pev. Ali istraživanje je takođe pokazalo da većina Amerikanaca (78%) misli da će zakon „malo“ (42%) ili „uopšte ništa“ (36%) učiniti da se smanji nasilje vatrenim oružjem.

Pored toga, anketa je pokazala da bi 63% Amerikanaca volelo da Kongres donese još zakona za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem.

Predlog zakona, koji je Bajden potpisao krajem juna, usledio je nakon velikih slučajeva nasilja iz oružja u SAD - uključujući masovnu pucnjavu u kojoj je 21 mrtva u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu. Iako zakon predstavlja najznačajniji zakon o oružju koji je Kongres usvojio u otprilike tri decenije, kritičari tvrde da ne zadovoljava ono što je neophodno za suzbijanje nasilja nad oružjem.

Predlog zakona proširuje proveru prošlosti za ljude od 18 i 21 godine koji pokušavaju da kupe oružje i daje podsticaj državama da donesu zakone o crvenoj zastavi, koji otvaraju vrata sudovima da nalože privremeno oduzimanje oružja ako se smatraju opasnim za sebe ili drugi. Takođe se zasniva na zabrani posedovanja oružja za osuđene nasilnike u porodici tako što uključuje i sastanke ili intimne partnere pored supružnika i bivših supružnika — sa ciljem da se zatvori ono što je poznato kao „rupa za dečake“.

„Iako ovaj zakon ne čini sve što želim, on uključuje akcije na koje sam dugo pozivao da će spasiti živote“, rekao je Bajden dok je potpisivao zakon prošlog meseca. „Danas kažemo više od 'dovoljno'. Kažemo više nego „dovoljno“. Ovog puta, kada se čini da je nemoguće da se bilo šta uradi u Vašingtonu, mi radimo nešto posledično."

Bajden je ponovio ova osećanja tokom svojih izjava u Beloj kući u ponedeljak, navodeći da je zakon „važan, ali nije dovoljan“. Predsednik je opisao SAD kao zemlju koja je "preplavljena oružjem", ističući da je "odlučan" da zabrani jurišno oružje i okvire velikog kapaciteta.

Kurir.rs/Business Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track