DA BIH PREŽIVEO NISAM MISLIO NA PORODICU! Ivan je 20 sati proživljavao horor u moru kod Halkidikija, OVO JE NJEGOVA ISPOVEST VIDEO
Foto: printscreen YT

još se traga za trećim mladićem

DA BIH PREŽIVEO NISAM MISLIO NA PORODICU! Ivan je 20 sati proživljavao horor u moru kod Halkidikija, OVO JE NJEGOVA ISPOVEST VIDEO

Planeta -

Potraga za Martinom (28) iz Severne Makedonije, koji je u subotu nestao u moru kod Halkidikija nastavljena je i danas. Prethodno su iz vode izvučena dva njegova drugara Vasili i Ivan (30) koji se mole za svog nestalog prijatelja.

Grčki mediji pišu da su u Grčku iz Amerike doputovali i Martinova majka i brat. Svi se nadaju da je mladić nekim čudom i dalje živ iako je u moru proveo više od 40 sati. Grčki mediji pišu da su na lokalitetu nepovoljni vremenski uslovi i borofi dostižu 5, što otežava potragu za čovekom. Takođe, navode da je Martin slab plivač, zbog čega se njegova situacija smatra veoma teškom.

Ivan, Grčka, Halkidiki
foto: printscreen Facebook Anastasia Chalkia

Da podsetimo drama je počela u subotu kada su trojica prijatelja posle žurke odlučila da uđu u vodu na plaži Mitis u Grčkoj, a ubrzo su jake struje svu trojicu odvukle daleko od obale. Oni su u nedelju proglašeni za nestale osobe.

Prvi je spasen Vasil (25) koga je čamac obalske straže pokupilo nakon što ga je u moru primetio jedan surfer, a Ivana (30) su posle skoro 20 sati provedenih na pučini u nedelju oko podne izvuki iz vode Gradonačelnika Kasandre Anastasija Halkija rekla je da je Ivan preživeo pukom srećom.

- On je prebačen u bolnicu. Dehidrirao je, ali je u dobrom stanju, a samo je činjenica da je dobar plivač spasla njegov život. Naravno, i lopta za koju se držao odigrala je veliku ulogu. Zahvaljujući toj lopti je ostao na površini. Isto tako, bio je miran, nije se opirao struji i pustio je da ga ona nosi na pučinu - rekla je gradonačelnica.Da podsetimo Ivana je plivao sa svoja dva prijatelja, ali ih je struja odnela ka Pelionu. Na njegovu sreću, pronašao je loptu koja, kako kaže, nije bila dobro naduvana. Ali to je bilo spas za njega, jer je mogao da se održava na vodi i malo predahne.

- Bez nje bilo bi još teže, kaže Ivan,, za newsit.gr i opisuje sav horor koji je proživeo tih sati u moru:

- Moja avantura doslovno nikad nije završila. Moje telo i mišići još oseća posledice borbe sa talasima i mukotrpnim pokušajima da se održim na vodi. Ogromna količina slane vode koju sam popio u moru i dehidracija koju sam pretrpeo bili su dodatna otežavajuća okolnost. Ali postojao je i psihološki faktor u svemu tome, koji je zapravo bio i gori, tako da ne razmišljam toliko o boli i svemu tome.

Plivali smo zajedno kada nas je talas povukao, gledao sam Martina oko sat vremena, a onda sam ga izgubio. Ne znam šta se dogodilo sa njim, molim se da je dobro. Nadam se da je dobro, nada nikada ne umire", rekao je Ivan i dodao:

- Prvi poziv za pomoć bio je u 16:13 kada sam ušao u vodu i pokušao pomoći prijatelju da se smiri, a pronašli su me sutradan nešto iza 12 sati. U moru sam bio oko 20 sati. Toliko sati užasa za mene i moje prijatelje. A u isto vreme pokušavam da se spasim. Lopta koju sam našao bila je napola naduvana i jedva sam je uhvatio rukom i ostala na površini.

Sigurno mi je pomoglo što sam pronašao loptu, ali ono što mi je stvarno spasilo život su spasilačke ekipe i zahvaljujem im od srca, zaključio je 30-godišnjak u sispovesti za newsit.gr.

Na pitanje da li je možda razmišljao o porodici u ključnim trenucima borbe koja je trajala 18 sati, Ivan je rekao kratko i jasno "ne".

"Morao sam da raščistim misli, jer da sam mislio o njima, moji otkucaji srca bi se povećali i to bi sve učinilo još gorim. Morao sam da ostanem miran", naveo je Ivan.

Kurir.rs/newsit.gr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track