SATANA LAKO STIŽE DO ALBANIJE: Šokantna tvrdnja ruskog eksperta o mogućoj NATO bazi u Draču SPREMNI SMO DA ODBIJEMO UDARAC
Foto: Shutterstock, Profimedia

oštar odgovor

SATANA LAKO STIŽE DO ALBANIJE: Šokantna tvrdnja ruskog eksperta o mogućoj NATO bazi u Draču SPREMNI SMO DA ODBIJEMO UDARAC

Planeta -

Formiranje pomorske baze NATO u Albaniji jeste neprijatno za Rusiju, ali nije kritično, navodi politikolog Aleksandar Formančuk.

Ekspert je prokomentarisao predstojeće pregovore albanskog premijera Edija Rame i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o formiranju vojne baze na obali Jadranskog mora u Draču.

- Trenutna situacija više nije situacija u kojoj je SSSR bio u globalnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama. Danas bilo koju tačku na kojoj se nalaze vojne baze Rusija može lako da pogodi svojim visoko preciznim raketama Sarmat. Upravo prisustvo ovih projektila u Ruskoj Federaciji poništava važnost koraka ka stvaranju vojnih baza NATO. Zbog toga je prisustvo pomorske baze NATO u Draču neprijatno sa stanovišta ovako totalnog napada na pozicije Rusije, ali ne i kritično. Na kraju krajeva, naša zemlja je spremna, ako je potrebno, da odbije udarac - rekao je politikolog za ruske medije.

U maju je Tirana pozvala na raspoređivanje mornara NATO u bazi u Pašalimanu gde je pedesetih godina postojala jedina sovjetska pomorska baza na Mediteranu. Tako se na teritoriji Albanije mogu pojaviti dve nove baze NATO odjednom.

Time Tirana ulazi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, žrtvujući ekonomske koristi, jer je poslednjih godina zabeležen porast trgovinskog prometa između Rusije i Albanije od 18,36 odsto.

Albanija je postala članica Severnoatlantske alijanse 2009. godine. A dve godine kasnije obezbedila je svoju teritoriju za razmeštanje regionalne misije i baze NATO u Kučovu.

(Kurir.rs/Riafan.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track