MISTERIOZNA BOLEST UBILA TROJE U TANZANIJI: "Čudni" hemoralgijski virus nalik eboli uznemirio afričke vlasti, zaraženo 13 osoba
Foto: PATRICK MEINHARDT / AFP / Profimedia

jedan se oporavio

MISTERIOZNA BOLEST UBILA TROJE U TANZANIJI: "Čudni" hemoralgijski virus nalik eboli uznemirio afričke vlasti, zaraženo 13 osoba

Planeta -

Tri osobe su umrle od misteriozne bolesti slične eboli u Tanzaniji.

Vlasti u istočnoafričkoj državi nazvali su epidemiju "čudnom" i poslali lekare da istraže bolest od koje je za sada zaraženo 13 osoba.

Kako prenosi Dejli mejl, simptomi uključuju groznicu, glavobolje, umor i krvarenje - posebno iz nosa.

Tanzanija nikada ranije nije zabeležila slučaj ebole ili marburga, dva smrtonosna virusa za koja se zna da izazivaju krvarenje. Ipak, susedne zemlje, uključujući Demokratsku Republiku Kongo i Ugandu, jesu u prošlosti.

Nijedan od 13 tanzanijskih pacijenata, koji žive u južnoj regiji Lindi, nije bio pozitivan ni na jedan od hemoragijskih virusa. Takođe su bili negativni na kovid.

Glavni medicinski zvaničnik Tanzanije Ajfelo Sihalven rekao je da se jedan od pacijenata potpuno oporavio dok su ostali izolovani.

On je dodao da je "vlada formirala tim profesionalaca koji još uvek istražuju ovu nepoznatu bolest".

Predsednik Tanzanije Samia Suluhu Hassan rekao je da je "čudna" bolest možda uzrokovana "rastućom interakcijom" između ljudi i divljih životinja.

I marburg i ebola, za koje se zna da se šire među ljudima, mogu da se prenose slepim miševima.

Gana — koja se nalazi na zapadnoj obali Afrike — prošle nedelje je prijavila dva sumnjiva slučaja virusa marburg, koji ubija do 90 odsto zaraženih pacijenata.

Pacijenti nisu bili u kontaktu jedni sa drugima, što sugeriše da se bolest sve više širi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track