RUSIJA PRIPREMA NOVO BALISTIČKO IZNENAĐENJE ZA ZAPAD: Rade na svojoj verziji "ubice nosača aviona", evo o čemu se radi
Foto: Printscreen/YouTube

zmejevik

RUSIJA PRIPREMA NOVO BALISTIČKO IZNENAĐENJE ZA ZAPAD: Rade na svojoj verziji "ubice nosača aviona", evo o čemu se radi

Planeta -

Rusija je navodno uspela da razvije balističke protivbrodske rakete (ASBM) koje se još popularno nazivaju i "ubicom nosača aviona".

Projektil nazvan Zmijevik (vrsta čvrste stene - serpentin), mogao bi da bude potencijalno snažno moćno oružje Kremlja u njihovoj strategiji koja uključuje različite obalne obrambene rakete i hipersonične protivbrodske rakete u razvoju.

Poznati specijalizovani vojni portal Vor zon poziva se na izveštaje ruske državne novinske agencije TASS, koja pak prenosi informacije od izvora bliskih Ministarstvu obrane Rusije.

Balistička raketa Zmijevik sa hipersoničnom borbenom opremom razvija se dosta dugo. Biće dizajnirana za uništavanje velikih površinskih ciljeva, prvenstveno nosača aviona, rekao je jedan neimenovani izvora Tassu.

Drugi je dodao da Zmijevik po svojim karakteristikama podseća na kineske projektile slične klase DF-21D i DF-26 s dometom leta do čak četiri hiljade kilometara.

Pojedinosti o trenutnom statusu razvoja Zmijevika ruska agencija i njeni izvori nisu otkrili, iako TASS tvrdi da je tražio komentar od firme NPO Mašinostroenja što, navodi Drajvova "ratna zona" sugeriše da je to preduzeće odgovorno za dizajn i razvoj tog projektila.

NPO proizvodi i hipersonični protivbrodski projektil Cirkon za površinske ratne brodove i podmornice, Avangard hipersonični projektil kog mogu da nose interkontinentalni balistički projektili (UR-100N UTTKh i Sarmat). Takođe, ista firma proizvodi obalni obrambeni sistem Bastion koji je naoružan supersoničnim raketama Oniks.

Iako nema detalja o vrsti lansirne platforme koju bi Zmijevik koristio, čini se da je vrlo verovatna mobilna šasija kamiona, kakvu koriste kineski ASBM i drugi ruski mobilni obalni obrambeni projektili.

The Drive War Zone o ovom je projektilu razgovarao i sa Dmitrijem Stefanovičem, naučnim saradnikom u Centru za međunarodnu bezbednost IMEMO RAS.

"Čini se da je ovaj projekat zaistaa bio u razvoju neko vreme, iako dosad nisu spominjana njegova testiranja, što, naravno, ne znači da se testiranje prototipa nije moglo dogoditi", rekao je Stefanovič i dodao da je izrada brzih protivbrodskih projektila u sovjetskoj tradiciji dobro poznata.

Stefanović je ukazao i na neke nedostatke koncepta, barem što se tiče ruske mornarice.

“S obzirom na domet i brzinu, potreban je ozbiljan ISR (obaveštajni podaci, nadzor i izviđanje) i mogućnost ciljanja, kao i terminalno navođenje. Manevarska vozila za ponovni ulazak i hipersonična klizna vozila kao njihova podvrsta imaju savršenog smisla da budu primarna vrsta nosivosti u ovom slučaju, međutim, postoje očigledne praznine u ruskim ISR sposobnostima", smatra Stefanovič.

Stručnjak kaže da bi jedna od opcija za Rusiju bila i korišćenje njenih sistema-izvan-horizonta (OTH) za upozoravanje i ciljanje, svemirskih senzora, kao i njene flote pomorskih patrolnih aviona dugog dometa.

Za razliku od Kine, Rusija trenutno nema rastuću flotu dugotrajnih bespilotnih letelica na velikim visinama koje bi mogle pomoći u pronalaženju neprijateljskih flota i preneti informacije o ciljanju raketnim jedinicama, iako bi se i to moglo promeniti u skoroj budućnosti.

Kurir.rs/TheDrive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track