SAD PORUČILE SVOJIM GRAĐANIMA: Odmah napustite Ukrajinu! Bezbednosna situacija nestabilna i nepredvidiva
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

SAD PORUČILE SVOJIM GRAĐANIMA: Odmah napustite Ukrajinu! Bezbednosna situacija nestabilna i nepredvidiva

Planeta -

Sjedinjene Američke Države pozvale su večeras svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.

Bezbednosna situacija širom Ukrajine i dalje je nasilna i nepredvidiva zbog tekućih vojnih napada Rusije, sa aktivnim borbama u zemlji i neizvesnim bezbednosnim uslovima. Ambasada SAD poziva građane SAD da ne ulaze u Ukrajinu, a one u Ukrajini da odmah odu koristeći privatne mogućnosti kopnenog prevoza ako je to bezbedno. Izbegavajte velika okupljanja i organizovane događaje jer oni mogu poslužiti kao ruski vojni ciljevi bilo gde u Ukrajini, uključujući njene zapadne regione, saopštila je američka ambasada u Ukrajini.

U saopštenju ambasade objavljenom nekoliko sati posle granatiranja grada Vinice u kom je stradalo najmanje 20 osoba nalaze se i saveti za ponašanje.

Ako čujete jaku eksploziju ili ako se aktiviraju sirene, odmah potražite zaklon.

Ako ste u kući ili zgradi, idite na najniži nivo strukture sa najmanje spoljašnjih zidova, prozora i otvora; zatvorite sva vrata i sedite blizu unutrašnjeg zida, dalje od prozora ili otvora.

Ako ste na otvorenom, odmah potražite pokriće u čvrstoj strukturi; ako to nije moguće, lezite i pokrijte glavu rukama.

Imajte na umu da čak i ako se nadolazeća raketa ili dron presretnu, ostaci otpada predstavljaju značajan rizik.

Nakon napada, držite se dalje od bilo kakvog otpada i pratite glavne novinske kuće za zvanične smernice.

Bezbednosna situacija širom Ukrajine je veoma nestabilna, a uslovi se mogu pogoršati bez upozorenja. Američki građani treba da ostanu na oprezu i da preduzmu odgovarajuće korake da povećaju svoju bezbednosnu svest. Znajte lokaciju vašeg najbližeg skloništa ili zaštićenog prostora.

U slučaju minobacačke i/ili raketne vatre, pratite uputstva lokalnih vlasti i odmah potražite sklonište. Ako smatrate da vaša trenutna lokacija više nije bezbedna, trebalo bi da pažljivo procenite potencijalne rizike koji su povezani sa preseljenjem na drugu lokaciju, naveli su iz ambasade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track