NAJDUŽA NOĆ REDŽEPA TAJIPA ERDOGANA Kako je pre šest godina propao puč i zavera protiv turskog predsednika! Osveta je bila strašna
Foto: EPA/Erdem Sahin

krvave ulice istanbula

NAJDUŽA NOĆ REDŽEPA TAJIPA ERDOGANA Kako je pre šest godina propao puč i zavera protiv turskog predsednika! Osveta je bila strašna

Planeta -

Tog 15 jula 2016. u kasnim večernjim časovima na ulice Istanbula, Ankare, i još nekoliko gradova izašlo je 6.000 turskih vojnika, do zuba naoružanih u pratnji 275 tenkova Leopard A4 i M-60. Podršku sa neba davala su im 24 borbena aviona F-16 i nekoliko desetina helikoptera.

Iz vojnih baza u okolini Istanbula ulicama su se kretali vojnici i tenkovi. Ubrzo pod kontrolom pučista bili su svi mostovi koji iz Azije vode u Evropu. Počeo je puč protiv Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako se ispostavilo kasnije puč je isplaniran u vojnoj akademiji u Istanbulu gde su starešine okupile kadete podelile oružje i poslale ih na ulicu.

Turski predsednik Erdogan u vreme puča nalazio se na petodnevnom odmoru u Marmarisu sa porodicom. On je tamo primio obaveštenje o napadu kada je primio informaciju od komandanta Prve armije Umuta Dundara koji je noć kada je počeo puč i narednih nekoliko dana funkcionisao kao operativni načelnik Generalštaba – usled sprečenosti načelnika Hulusija Akara. Upravo je Dundar poremetio planove pučista.

Erdogan je izbegao smrt zahvaljujući nekoordinaciji pilota i visokih oficira u bazi Indžirlik.

Međutim, kasnije puč je propao jer je jedan od truskih generala obavestio Erdogana o tome šta se sprema. Kada je bio ubeđen da je puč propao iste večeri Erdogan se oglasio preko CNN Turk i pozvao narod na ulice.

Erdoganove pristalice su u sve većem broju izlayile, pa je došlo do koškanjai sukoba sa pučistima. U ranu zoru 16. jula kad je shvaćeno da je puč propao zavernici su položili oružje. Svi vojnici su se predali Erdoganovim pristalicama stranke Pravde i razvoja i islamističkim grupama i turskim nacionalistima iz redova panturske organizacije Sivi Vukovi. koji su ih žestoko batinjali i tukli na ulici

Za organizatora puča označen je Fetulah Gulen duhovni i politički učitelj Redžepa Tajipa Erdogana. Propali puč iskorišten je za obračun sa gulenistima i preostalim sekularistima u armiji.

Danas sve više faktora ukazuje se da je Erdogan znao za puč i dozvolio ga jer je preko njega učvrstio ličnu vlast... Takođe spekuliše se i da je ruski predsednik Vladimir Putin obavestio Erdogana o tome da se sprema puč i da je on zbog toga napustio pod maskom odmora Ankaru i sklonio se sa porodicom.

Posle proalog puča odnosi sa SAD su zahladneli, a došlo je do otpljavanja odnosa sa Moskvom i kupovinom PVO sistema S-400. Takođe Rosatom je počeo da gradi nuklearnu elektranu Ajkuj. Turska je i svetlu ukrajinske krize jednia članica NATo koja prema Rusiji nije uvela sankcije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track