PROTIV VEĆINE U BRISELU Orban: Zbog sankcija Rusiji - Kina pobeđuje, Amerika ne gubi, dok Evropa pati!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

PREMIJER MAĐARSKE

PROTIV VEĆINE U BRISELU Orban: Zbog sankcija Rusiji - Kina pobeđuje, Amerika ne gubi, dok Evropa pati!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban još jednom se usprotivio sankcijama koje je evropska unija uvela Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu 24. februara. Orban je izjavio da su sankcije Evropske unije uvedene protiv Rusije naštetile Evropi, ali da koriste Kini, piše prenela je ruska agencija TASS.

U razgovoru za radiostanicu "Kossuth" šef mađarske vlade rekao je da sankcije Rusiji nisu postigle svoj cilj jer nisu pomogle u rešavanju situacije u Ukrajini. - Kina pobjeduje, Sjedinjene Američke Države ne gube, dok Evropa pati - rekao je Orban, komentarišući sankcije.

Kina je zbog sankcija Rusiji dobila više ruske robe po sniženim cenama. - Evropska politika je sama sebi pucala u grudi, a ne u nogu, pa se sada guši zbog nestašice energenata. Neće biti gasa u nekim zemljama, dok će druge zemlje imati gasa ali će biti vrlo skup - rekao je Orban komentarišući aktuelnu ekonomsku situaciju u Evropi.

Mađarske vlasti ranije su najavile planove za povećanje domaće proizvodnje gasa, povećanje uvoza gasa, uvođenje privremene zabrane izvoza određenih energenata, povećanje proizvodnje uglja i produženje radnog veka nuklearne elektrane Paks, izgrađene na sovjetskoj tehnologiji koja radi na rusko nuklearno gorivo, piše TASS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track