ZBOG NJEGA SU ODNOSI AMERIKE I MEKSIKA BILI NA IVICI PUCANJA! Evo zašto je FBI za glavu ovog narko-bosa nudio 20 miliona dolara!
Foto: Profimedia

kriminal

ZBOG NJEGA SU ODNOSI AMERIKE I MEKSIKA BILI NA IVICI PUCANJA! Evo zašto je FBI za glavu ovog narko-bosa nudio 20 miliona dolara!

Planeta -

Nekad najmoćnijeg meksičkog narko-bosa Rafaela Kara Kvintera uhapsile su meksičke snage i to skoro deceniju nakon što je išetao iz zatvora.

Karo Kvintero je uhapšen nakon što ga je pas Maks nanjušio u zabitom delu države Sinaloa, sedištu jednog od najmoćnijih narko-kartela. Nakon što je počela potera, vojnici su stigli helikopterom i uhvatili čoveka koji je, zajedno s Migelom Anhelom Feliksom Galjardom, osnovao kartel Gvadalahara, svojevremeno najmoćniju i najozloglašeniju kriminalnu organizaciju.

Ovo je jedno od najvećih hapšenja narko-bosova u Meksiku, a veruje se da će Karo Kvintero veoma brzo biti prebačen u SAD. U zatvoru je proveo 28 godina i to zbog otmice, brutalnog mučenja i ubistva Enrikea Kikija Kamarene, agenta američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), 1985. Iako je osuđen za ubistvo, opisano u seriji "Narkos: Meksiko", i to na 40 godina robije, sudija je 2013. zbog neke sitne tehničke greške oslobodio narko-bosa. Naravno, brzo je nestao sa radara i, prema tvrdnjama američkih obaveštajaca, priključio se kartelu Sinaloa, koji je vodio Hoakin Guzman zvani El Čapo.

Hapšenje
Hapšenjefoto: EPA

Američki Federalni istražni biro (FBI) ucenio je njegovu glavu na 20 miliona dolara, što je bio rekord za narko-bosa. Odluka Meksika da ne izruči Kara Kvinteru još osamdesetih godina je izazvala velike tenzije između Vašingtona i Meksiko Sitija, jer su Amerikanci hteli da za ubistvo njihovog agenta ispašta u nekom od najgorih američkih zatvore. Odnosi dve zemlje bili su na ivici pucanja. Kada ga je sudija 2013. oslobodio, tadašnji američki predsednik Barak Obama je pobesneo i slao veoma oštre poruke.

- Kada je reč o značaju za DEA, ovo je jedno od najvažnijih hapšenja u poslednjoj deceniji - rekao je Majk Vidžil, bivši šef DEA za međunarodne operacije, a prenosi Rojters.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da će tražiti hitno izručenje.

- Nema mesta za skrivanje nekog ko je kidnapovao, mučio i ubio pripadnike neke američke pripadnike reda i zakona. Veoma smo zahvalni meksičkim vlastima za hapšenje Kara Kvintera - rekao je on.

Hapšenje, narkos, karteli
foto: EPA

Pre bilo kakvog izručenja, Karo Kvintero će morati da bude smešten u zatvoru Altipano, poznatom po tome što je iz njega 2015. pobegao El Čapo. Iako on danas nije važan igrač u međunarodnoj kriminalnoj mreži koja se bavi transportom i prodajom droge, hapšenje ima veliku simboliku za Ameriku i DEA.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador već godinama se zalaže za izbegavanje sukoba sa vodećim narko-kartelima. Nakon poslednjeg hapšenja, saopštio je samo da mornarica mora da ispita šta je izazvalo pad helikoptera i dovelo do smrti 14 vojnika.

Hapšenje, narkos, karteli
foto: Kurir

NAJBRUTALNIJE KRIMINALNE ORGANIZACIJE

UBIJAJU CELE PORODICE, A GLAVE ŽRTAVA KAČE NA NADVOŽNJAKE

Meksički karteli danas se smatraju najopasnijim kriminalnim organizacijama na svetu. Razlog je jednostavan - brutalnost koju pokazuju u međusobnim obračunima, sukobima s državom, ali i običnim ljudima koji samo kažu nešto loše o njima jednostavno nema premca.

Čak ni ljudi poput sicilijanskog bosa Tota Rine, kome je nadimak bio Zver, ne odlučuju se da ubiju desetine studenata samo zato što su preglasni na ulici, niti da likvidiraju cele porodice, pa glave žrtava zakače na nadvožnjak. A takvi prizori u Meksiku su svakodnevica već deceniju i po, od pada Pabla Eskobara i uspona meksičkih kartela, pre svega Gvadalahare.

Brutalni zločini narko-kartela
Brutalni zločini narko-kartelafoto: EPA

- Kad god su SAD ili neka druga zemlja krenule u borbu protiv kriminalnih grupa, rezultat je bio katastrofalan. Priroda, kao i kriminalna ekonomija, obožavaju vakuum, koji odmah neko ispunjava. Tako su svaki kriminalni položaj preuzeli predatori iz moćnih meksičkih kartela. Te očvrsle ubice seju smrt u svojoj zemlji, a sada su stigli do polja koke, džungli i gradova Kolumbije, pa će samo pokrenuti novi talas nasilja. Meksički karteli predstavljaju hemisfersku pretnju za SAD i sve njene saveznike - navodi Robert Banker, ekspert za Latinsku Ameriku Instituta Američkog ratnog koledža, za Dejli bist.

Kurir.rs/A. Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track