PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE STIGLO NA FRONT: Borbeno vozilo Terminator primećemo kod Slavjanska! Ubijeno 600 ukrajinskih vojnika! VIDEO
Foto: Printskrin / You Tube

sukob

PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE STIGLO NA FRONT: Borbeno vozilo Terminator primećemo kod Slavjanska! Ubijeno 600 ukrajinskih vojnika! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska premešta „sve moderniju opremu“ na liniju fronta u Donbasu, javlja dopisnik RIA Novosti. Tu su, posebno, borbena vozila za podršku tenkovima Terminator, koja američka vojska naziva „tajnim oružjem“.

U međuvremenu, Oružane snage RF su praktično uništile 115. brigadu Oružanih snaga Ukrajine, koja je dejstvovala u pravcu Severska, preko 600 njenih boraca je likvidirano za dva dana.

Oružane snage Rusije dovlače savremenu opremu na liniju fronta u Donbasu, prenosi RIA Novosti. Dopisnik agencije primetio je borbeno vozilo podrške tenku (BMPT) „Terminator“, koje se kretalo ka frontu kod Severska, prenosi Gazeta.ru.

Ruska vojska počela je da koristi BMPT Terminator-2 u Ukrajini sredinom maja. Vozilo ima top kalibra 125 mm sa visokoeksplozivnim fragmentacionim projektilom i ATGM lansiranim kroz cev. Prednosti Terminatora su se pokazale tokom vojne kampanje u Siriji, gde se pokazao kao univerzalno sredstvo za borbu protiv RPG i ATGM posada u gradu.

U Sjedinjenim Državama, Terminatore su ranije nazivali „tajnim oružjem“ Rusije u Ukrajini, pošto mašina bukvalno „prati za petama“ T-72 i T-90 otežava kretanje neprijateljske pešadije velikom vatrom. Dok BMPT skreće pažnju vojnika na sebe, tenkovi mogu da se kreću napred i probiju odbrambene linije.

Ranije je ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu naložio da se Kijevu oduzme mogućnost da nanese udare na stanovnike Donbasa i drugih regiona, pojačavajući dejstva grupa u svim operativnim oblastima.

„Na komandnom mestu general armije Sergej Šojgu saslušao je izveštaje komandanta grupacije Jug, generala armije Sergeja Surovikina , komandanta grupe Centar, general-pukovnika Aleksandra Lapina , drugih komandanata i komandanata o trenutnoj situaciji, prirodi. neprijateljskih dejstava i napretka Oružanih snaga Rusije u izvršavanju borbenih zadataka“, saopštili su i u Ministarstvu odbrane.

Predsednik ustavnog odbora Saveta Federacije Andrij Klišas pozvao je na oštar odgovor na granatiranje ruske teritorije od strane Ukrajine. „Bez žestokih uzvratnih akcija, a ne samo upozorenja, granatiranje naše teritorije će se nastaviti“, napisao je poslanik na svom Telegram kanalu.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je zauzvrat upozorio na „princip bumeranga“. „Rakete koje Vašington i Brisel isporučuju kijevskom režimu, zbog njegove neprofesionalnosti, mogu da se vrate svojim vlasnicima“, rekao je on. Sjedinjene Države, prema njegovim rečima, „u želji da nastave rat do poslednjeg Ukrajinca“ čine Evropu taocem, kome se ti „darovi“ mogu vratiti.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u protekla dva dana poginulo je više od 600 ukrajinskih vojnika iz 115. brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je dejstvovala u pravcu Severska.

„Usled visokopreciznih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, 115. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je delovala na severskom pravcu, zapravo je uništena. Samo u protekla dva dana gubitak ljudstva u ovoj formaciji iznosio je više od 600 ljudi“, rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov .

Ruske snage su takođe uništile četiri komandna mesta, uključujući 80. vazdušno-jurišnu brigadu u oblasti Serebrjanke u Donjeckoj Narodnoj Republici i 3. oklopnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Novopokrovke u oblasti Harkov. Likvidirano je skladište municije kod Konstantinovke. Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga u vazdušnoj borbi uništili su dva MiG-a 29 u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i jedan Su-25 u Severskoj oblasti. Helikopteri Mi-8 su oboreni kod Velike Novoselke i Mi-24 kod Severska, DNR.

Trenutno ukrajinska strana hitno mobiliše stanovnike Severska, Nikolajevke i drugih obližnjih naselja za kompletiranje brigade.

Seversk se nalazi 15 km od Lisičanska, koji su 2. jula zauzele ruske trupe i trupe DNR.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/gazeta.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track