BRITANSKI ADMIRAL: Putin je već izgubio rat u Ukrajini, Moskva je ostala bez 50.000 vojnika i 30 posto borbene sposobnosti
Foto: Printscreen/Daily Mail/BBC

procene

BRITANSKI ADMIRAL: Putin je već izgubio rat u Ukrajini, Moskva je ostala bez 50.000 vojnika i 30 posto borbene sposobnosti

Planeta -

Šef oružanih snaga Britanije, ser Toni Radakin smatra da je ruski lider Vladimir Putin "već izgubio rat u Ukrajini“, ali je upozorio da je Rusija i dalje
"najveća pretnja“ po Ujedinjeno Kraljevstvo.

Šef oružanih snaga rekao je za BBC da ukrajinska vojska "apsolutno" veruje da će pobediti Rusiju koja se "muči" u ovom ratu i koja je "izgubila više od 30 odsto svoje borbene efikasnosti".

Admiral Radakin rekao je i da Ukrajina planira da povrati "celu svoju teritoriju“.

Prema njegovim rečima, u sukobu je poginulo ili povređeno 50.000 ruskih vojnika, uništeno je skoro 1.700 ruskih tenkova, kao i skoro 4.000 oklopnih vozila koja pripadaju Rusiji.

"Ono što je rusko, ako se fokusiramo na Donbas, to je manje od 10 odsto teritorije Ukrajine i približavamo se 150. danu“ rata, rekao je on. "Rusija se muči da zauzme tu teritoriju zbog hrabrosti i odlučnosti ukrajinskih oružanih snaga“.

Radakin je rekao i da je Rusija "mnogo manja nacija" nego što je bila početkom februara ali da i pored toga predstavlja "najveću pretnju" za Britaniju.

"Njihove kopnene snage su verovatno manja pretnja kratkoročno zbog te degradacije, tog iscrpljivanja koje vidimo sa njihovom borbom u Ukrajini“, rekao je on.

"Ali Rusija je i dalje nuklearna sila, ima sajber sposobnosti, ima svemirske kapacitete i ima posebne programe pod vodom kako bi mogla da ugrozi podvodne kablove koji omogućavaju da informacije iz sveta prolaze širom sveta", zaključio je Radakin.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track