OGLASIO SE KIJEV O PADU AVIONA KOJI JE POLETEO IZ SRBIJE: Saopšteno odakle su poginuli i šta bi mogao biti uzrok nesreće
Foto: AP/Giannis Papanikos, EPA/ACHILLEAS CHIRAS

nastradalo osam članova posade

OGLASIO SE KIJEV O PADU AVIONA KOJI JE POLETEO IZ SRBIJE: Saopšteno odakle su poginuli i šta bi mogao biti uzrok nesreće

Planeta -


Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko naveo je da su u avionu koji se sinoć srušio u Grčkoj bili državljani Ukrajine.

Noćas se na severu Grčke srušio ukrajinski transportni avion AN-12 koji je prevozio opasan teret na relaciji Srbija-Jordan-Bangladeš. Posadu je činilo osam državljana Ukrajine.

Nikolenko je poručio i da je po nalogu šefa ukrajinske diplomatije Dmitra Kulebe u Solunu otvoren operativni štab.

"Ukrajinski konzuli su već stigli na mesto nesreće i u interakciji su sa spasiocima i policijskim organima Grčke kako bi istražili okolnosti pada aviona", napisao je on.

Verovatni uzrok nesreće je kvar na jednom od motora, naveo je Nikolenko.

Podsetimo, avion tipa "antonov 12" koji je sinoć poleteo iz Niša zapalio se u vazduhu, a zatim srušio na šire području grada Kavala u Grčkoj. U teretnom avionu čiji je vlasnik ukrajinska kompanija za prevoz tereta "Meridian Air Cargo", u trenutku nesreće je bilo osam članova posade koji su, kako se veruje, svi poginuli.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare da je u avionu bilo 11,5 tona oružja kompanije Valir a da je konačno odredište bio Bangladeš.

- Avion je poleteo u 20.40. Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša i let je imao rutu. Krenuo je iz Srbije, i imao je sve uredne dozvole. Poginuli nisu državljani Srbije. Radilo se o osvetljavajućim minobacačkim minama i školskim minama - rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje šta je avion prevozio.

Razmere uništenja aviona koji se kao užarena lopta stuštio ka zemlji najbolje su vidljive snimcima načinjenim dronom, direktno iznad ostataka aviona. Na snimku iz vazduha vidi se niz lančanih eksplozija posle pada letilice na obodima Kavale.

Kurir.rs

Bonus video:

04:51

OSTALO JE JOŠ DA SE BACI ATOMSKA BOMBA NA KIJEV Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu: POSLALI SU NACISTIČKE HORDE NA LJUDE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track