RUSKI OLIGARSI TRAŽE ODŠTETU ZBOG SANKCIJA EU: Povredili ste naša ljudska prava i naškodili našim poslovima
Foto: Profimedia / Alizada Studios / Alamy

rat u ukrajini

RUSKI OLIGARSI TRAŽE ODŠTETU ZBOG SANKCIJA EU: Povredili ste naša ljudska prava i naškodili našim poslovima

Planeta -

Najveći ruski tajkuni obratili su se sudu, tražeći ukidanje ličnih sankcija

Milijarder Roman Abramovič i drugi ruski tajkuni koji su se našli na udaru sankcija EU zbog rata u Ukrajini, obratili su se Evropskom sudu i traže da im zapadne sankcije budu ukinute jer krše njihova prava, prenosi Raša tudej pisanje Vol strit žurnala.

Bivši vlasnik Čelsija Abramovič, metalski i rudarski magnat Ališer Usmanov, kao i Mihail Fridman i Petr Aven, dugogodišnji šefovi Alfa banke, jedne od najvećih u Rusiji, podneli su odvojene tužbe zbog sankcija Opštem sudu EU, navodi list.

Oni traže od drugog najvišeg suda u EU da poništi sankcije, tvrdeći da su im povređena prava i negiraju navodne bliske veze sa Kremljom. Abramovič je, na primer, u podnescima naveo svoje portugalsko državljanstvo, tvrdeći da su sankcije EU prekršile osnovna prava koja navodno štiti sam blok, navodi se u izveštaju.

Neki od oligarha čak traže odštetu od EU, navodi list. Čini se da je odšteta, međutim, više simbolična nego konkretna za ruske milijardere. Abramovič traži od Evropskog saveta da isplati više od milion dolara humanitarnoj organizaciji osnovanoj za primanje prihoda od prodaje fudbalskog kluba Čelsi.

Usmanov i njegova sestra Gulbakhor Ismailova su na sličan način osporili tvrdnje EU da su na neki način igrali ulogu u tekućem sukobu Rusije i Ukrajine. Oni takođe traže isplate od oko 20.000 dolara za pokrivanje sudskih troškova, navodi se u izveštaju.

U svom podnesku, Usmanov je navodno tvrdio da su sankcije doprinele propasti nekoliko njegovih poslova i da su dovele najmanje tri njegove kompanije na ivicu bankrota. Tajkun je takođe naveo da će sankcije uticati na zaposlene i njihove porodice u njegovim preduzećima, ali je, kako se izveštava, sud prošlog meseca odbio taj zahtev.

Ranije ove nedelje, Blumberg je preneo pozivajući se na neimenovane izvore, da EU razmatra ukidanje ograničenja koja je nametnula nekim ruskim državljanima. Navodno jeoko 40 Rusa tražilo da bude uklonjeno sa liste sankcija, pri čemu je oko 30 iznelo stvar na sud, a još deset se obratilo direktno EU.

Advokati bloka su navodno priznali da su neki od zahteva koje su podneli sankcionisani Rusi možda opravdani, a sankcije protiv njih uvedene na osnovu slabih, zastarelih ili potpuno lažnih dokaza.

Proteklih meseci, EU je "targetirala" stotine Rusa visokog profila, uključujući visoke zvaničnike, poslovne lidere i članove njihovih porodica zbog njihove navodne uloge u sukobu. Sankcije obično uključuju ciljano zamrzavanje sredstava i zabrane putovanja.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track