GASNA KRIZA U EVROPI: Turbina za Severni tok 1 krenula avionom iz Kanade za Nemačku
Foto: EPA/CLEMENS BILAN, Profimedia

u pogonu do kraja meseca

GASNA KRIZA U EVROPI: Turbina za Severni tok 1 krenula avionom iz Kanade za Nemačku

Planeta -

Kanada je avionom u Nemačku poslala turbinu za gasovod Severni tok nakon što su radovi na popravci završeni, objavio je u ponedeljak list Komersant, pozivajući se obaveštene izvore

Povratak turbine iz Kanade u rusku kompresorsku stanicu Portovaja, ključni element Severnog toka, bio je u fokusu poslednjih mesec dana otkako je ruski proizvođač energije Gasprom smanjio isporuke gasa Nemačkoj kao odgovor na sankcije Zapada.

Evropa je osetila smanjenje isporuka ruskog gasa u vidu rastućih troškova energije i galopirajuće inflacije.

Severni tok 1 je trenutno u toku planiranog godišnjeg održavanja, koje bi trebalo da bude završeno 21. jula. Biće potrebno još pet do sedam dana da turbina, koju servisira nemački Siemens stigne do Rusije ako ne bude problema sa logistikom i carinom, preneo je Komersant.

List je naveo da će turbina tada biti poslata iz Nemačke trajektom, a zatim prevezena kopnom preko Helsinkija. Očekuje se da oprema stigne u Rusiju oko 24. jula, a pripremni radovi će trajati još tri do četiri dana, piše list.

Gasprom je u subotu saopštio da očekuje da će Siemens u potpunosti ispuniti svoje obaveze u servisiranju gasnih turbina potrebnih za pouzdan rad gasovoda Severni tok i isporuke energije u Evropu.

Kanada je, nakon brojnih zahteva Nemačke, odlučila da vratiti popravljenu turbinu, koju je do tad zadržavala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi. Evropska komisija je utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, koje ne obuhvataju takvu opremu.

Ukrajina je burno reagovala na slanje turbine Nemačkoj, navevši da se time finansira ruski rat i popušta Moskvi.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja