KAD GLAD ZAKUCA NA VRATA: EU planira da ublaži sankcije ruskim bankama kako bi se omogućila trgovina hranom i đubrivom
Foto: adam korzeniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

KAD GLAD ZAKUCA NA VRATA: EU planira da ublaži sankcije ruskim bankama kako bi se omogućila trgovina hranom i đubrivom

Planeta -

Evropska unija će u sredu izmeniti svoje sankcije Moskvi tako što će dozvoliti odmrzavanje nekih sredstava vodećih ruskih banaka koja bi mogla biti potrebna za ublažavanje uskih grla u globalnoj trgovini hranom i đubrivom, pokazuje nacrt dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Ovaj potez dolazi nakon što su se afrički lideri požalili da sankcije negativno utiču na trgovinu i pogoršavaju nestašice izazvane ratom u Ukrajini i blokadom luka u Crnom moru.

Prema izmenjenoj uredbi, za koju se očekuje da će izaslanici EU usvojiti u sredu, zemlje EU će moći da odmrznu ranije blokirane ekonomske resurse u vlasništvu najvećih ruskih kreditora, dok će najvećoj ruskoj banci, Sberbanci biti zamrznuta sredstva.

U nacrtu dokumenta se navodi da bi novac mogao biti oslobođen "nakon što se utvrdi da su takva sredstva ili ekonomski resursi neophodni za kupovinu, uvoz ili transport poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uključujući pšenicu i đubrivo“.

Prema revidiranim sankcijama, EU takođe planira da olakša izvoz hrane iz ruskih luka, koje su trgovci prestali da opslužuju nakon sankcija EU uprkos merama koje eksplicitno izuzimaju izvoz hrane, rekao je neimenovani zvaničnik.

EU je do sada poricala da su njene sankcije uticale na trgovinu hranom.

EU je, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i drugima, uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara. Rusija svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom“ za razoružavanje i "denacifikovanje“ Ukrajine. Kijev i Zapad kažu da Moskva vodi ničim izazvan agresorski rat.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track