ČELNIK DNR TVRDI: Ukrajini su isporučene rakete dometa do 300 kilometara
Foto: Tviter

Eduard Basurin

ČELNIK DNR TVRDI: Ukrajini su isporučene rakete dometa do 300 kilometara

Planeta -

Rakete za višecevne raketne sisteme HIMARS dometa do 300 km su već isporučene u Ukrajinu, izjavio je zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin u emisiji TV kanala Rusija-1.

"Sa sigurnošću mogu da kažem da se ova vrsta oružja već nalazi u Ukrajini“, rekao je on, komentarišući izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Alekseja Danila o snabdevanju projektilima domet do 300 km.

Basurin je pojasnio da su nakon najave isporuke HIMARS-a dometa do 70 km pronađeni fragmenti raketa dometa 110-120 km.

"Prema tome, ako sada deklarišu 150-180 km, a možda i 300 km, onda već postoje“, dodao je on.

Ranije u utorak, Danilov je rekao da će Ukrajina uskoro početi da dobija granate za višecevne raketne sisteme HIMARS sa dometom od 300 km.

Zamenik Vrhovne Rade , član parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Fjodor Venislavski je 13. jula rekao da Ukrajina „na svim nivoima“ pregovara sa Sjedinjenim Državama o potrebi da Ukrajini obezbedi rakete za HIMARS sa domet od 300 km. Šef ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksij Reznikov je sa svoje strane rekao da su takvi zahtevi odavno upućeni, „razgovor se nastavlja“, ali je naglasio da poslanici parlamenta nisu učesnici pregovora.

Američke vlasti su 1. juna saopštile da Ukrajini daju novi paket vojne pomoći vredan 700 miliona dolara, koji uključuje HIMARS MLRS i njihovu municiju. Za HIMARS je kreirano više od 20 vrsta municije čiji domet, u zavisnosti od tipa, može da se kreće od 30-80 (u režimu MLRS) do 300 km ili više (kao operativno-taktički raketni sistem) .

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track