ZVANIČNIK NATO O TRAJANJU RATA U UKRAJINI: Nova procena znači i nove obaveze saveznika Kijeva!
Foto: Shutterstock, Profimedia

očekivano

ZVANIČNIK NATO O TRAJANJU RATA U UKRAJINI: Nova procena znači i nove obaveze saveznika Kijeva!

Planeta -

Eksperti NATO- a vide znake da će se borbe u Ukrajini verovatno nastaviti još dugo. Ovo je u utorak saopštio pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za obaveštajne i bezbednosne poslove Dejvid Ketler, prenosi TASS.

Govoreći o izgledima za završetak specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini, on je napomenuo:

„Ne vidimo nikakve znake da će se rat uskoro završiti. Zapravo, nažalost, ima još više znakova da će ovaj rat biti veoma dug. Mislim da svi ovo veoma dobro razumemo", dodao je Ketler, govoreći na onlajn seminaru koji je organizovala američka nevladina organizacija Alijansa za obaveštajnu i nacionalnu bezbednost ".

„Stoga su šefovi savezničkih država [NATO] dogovorili sveobuhvatne pakete pomoći, česte konsultacije i veoma dugoročne obaveze“, rekao je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a.

Kako je ranije ovog meseca saopštila ruska ambasada u Vašingtonu, američke vlasti šalju novo oružje Ukrajini jer žele da „po svaku cenu produže sukob”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju u vezi sa zahtevom lidera republika Donbasa za pomoć. On je naglasio da planovi Moskve ne uključuju okupaciju ukrajinskih teritorija, a ciljevi su demilitarizacija i denacifikacija zemlje. Zapad je, kao odgovor na odluku Rusije, počeo postepeno da joj uvodi brojne sankcije velikih razmera. Uz to, zapadne države počele su da isporučuju Kijev oružjem i vojnom opremom za iznose koji se u ovoj fazi procenjuju na milijarde dolara. Jedan broj zapadnih političara je priznao da je u pitanju, u stvari, ekonomski rat protiv Rusije.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track